Der kan komme lidt mere gang i udlandsrejser efter Udenrigsministeriet nu har oplyst, at der fra næste måned kommer regionale rejsevejledninger indenfor Europa. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn.

Danmark får regionale rejsevejledninger

Fra starten af december udvider Udenrigsministeriet sine rejsevejledningerne med en regional model for EU- og Schengenlandene samt Storbritannien.

De regionale rejsevejledninger giver mulighed for at åbne for rejser til regioner med lav smitte i orange lande og lukke for rejser til regioner med høj smitte i ellers gule lande, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

I den siger udenrigsminister Jeppe Kofod: ”Med de nye testdata fra det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, kan vi fremover lave en markant mere finmasket rejsevejledning, end vi kender i dag. Det giver mulighed for at holde lav-smitte-regioner åbne, forudsat at landene leverer de her nødvendige sundheds- og testdata.

Tilsvarende kan vi nu med større præcision gå ind og lukke for regioner med højere smitte. Pandemien raser stadig globalt og i Europa, og det er rejsevejledningerne en afspejling af.”

Muligt med rejser til lavrisikoregioner
Den nye regionaliserede danske model betyder, at rejser til lavrisikoregioner i karantænelande, de orange lande i rejsevejledningerne, fremover vil være mulige, mens ikke-nødvendige rejser til højrisikoregioner i ellers åbne lande, gule lande i rejsevejledningerne, fremover vil blive frarådet, skriver Udenrigsministeriet.

Ministeriet oplyser også, at i definitionen af en lavrisikoregion fastholdes de velkendte tærskler fra den nuværende model: I et karantæneland holdes rejsevejledningen for en region åben, hvis smittetallet er under 30 pr. 100.000 pr uge.

Åbning af lavrisikoregioner i karantænelande forudsætter imidlertid, at landet indberetter valide testdata på regionalt niveau til ECDC, hedder det fra Udenrigsministeriet.

Nye regionale smittetal fra Italien og Spanien
Denne tilpasning af modellen for regionale rejsevejledninger er muliggjort af, at flere lande – blandt andet Italien og Spanien – er begyndt at indberette disse data, oplyser Udenrigsministeriet og tilføjer:

Definitionen på en højrisikoregion vil være den, der allerede anvendes i forbindelse med indrejse (altså fra højrisikolande). Definitionen følger de tærskler, der også benyttes i EU-rådshenstillingen, blandt andet et smittetal over 75 pr. 100.000 pr. uge. Hvis der i et åbent land er en højrisikoregion, så vil alle ikke-nødvendige rejser fremover frarådes til denne region.

Ikke umiddelbart regioner, der nu åbnes
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger i pressemeddelelse også: ”Smitteniveauet i Europa er stadig foruroligende højt og der vil, på grund af det høje smittetryk og fortsat manglende data for en række lande, ikke umiddelbart være regioner der nu åbner op. Derfor skal det her ses som en fremtidssikring af modellen for rejsevejledningerne.”

Når den regionale model for rejsevejledninger træder i kraft i begyndelsen af december ændres anbefalingen om selvisolation i 14 dage efter hjemkomst fra et orange land eller region.

I stedet anbefales selvisolation i ti dage efter hjemkomst. Isolationen kan brydes ved negativt testsvar foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark. I praksis vil der således fremover blive tale om selvisolation i fem dage fremfor – som nu – i 14 dage, skriver Udenrigsministeriet i pressemeddelelsen.

Stor hjælp for charterarrangørerne
Jan Vendelbo, administrerende direktør for Spies og formand for RID, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, sagde onsdag til STANDBY.DK

”Regionale rejsevejledninger vil give os muligheder for at forberede rejser til åbne regioner, hvor vi navnlig vil kigge Kanarieøerne og Madeira, hvor smittetallene er lavere end i selve Spanien og Portugal. Regionale rejsevejledninger vil absolut være godt for os, så ved vi, at modellen er der.”

Relaterede artikler:

Langsom dansk coronatest forsinkede luksusrejse

Spanien justerer sine rejsevejledninger

Rejsebureauforeninger kritiserer rejsevejledninger