Charterpassagerer – i ført mundmasker –  klar til afgang fra Billund Lufthavn. Arkivpressefoto: Billund Lufthavn.

Rejsebureauforeninger kritiserer rejsevejledninger

”Torsdagens ekstreme stramning af rejsevejledningerne skyldes Udenrigsministeriets manglende fleksibilitet,” siger DRF, der kritiserer, at regeringen fortsat sylter regionale rejsevejledninger.

Danmarks Rejsebureau Forening har længe efterlyst regionsopdelte rejsevejledninger, og dagens opdatering af de danske rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet er ifølge DRF ”endnu en ekstrem stramning af rejsevejledningerne som er resultatet af rejsevejledningernes manglende fleksibilitet. Uden alternativer til den nuværende model for rejsevejledninger, er der ikke andre muligheder end at lukke hele lande ned,” skriver DRF i en pressemeddelelse.

DRF peger på, at i sidste uge vedtog EU-landene at koordinere rejsevejledningerne efter fælles kriterier. ”Men der er fortsat ikke sket noget i sagen ud over, at udenrigsministeren Jeppe Kofod på et møde med rejsebranchen, DRF og RID (Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening), i tirsdags gav tilsagn om en form for regionale rejsevejledninger, der kan forventes at se dagens lys indenfor en måned.”

DRF appellerer til, at udenrigsministeriet indfører en ny model hurtigst muligt, senest 15. november – gerne tidligere. Den 15. november er det næsten tre måneder siden, at en række partier i Folketinget aftalte med regeringen, at regeringen skulle iværksætte arbejdet med regionale rejsevejledninger.

Rejsebureaubranchen har brug for mere hjælp
”Jeg er trist over igen at se en næsten helt ”orange” verden. Det kunne have set væsentligt bedre ud, hvis Udenrigsministeriet havde udarbejdet de regionale rejsevejledninger, vi har efterspurgt i flere måneder,” siger DRF’s administrerende direktør, Lars Thykier, i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Vi er lukket næsten helt ned nu, og derfor må regeringen se på muligheden for at hjælpe branchen økonomisk. Denne gang skal det være en reel hjælp til en branche, der ikke kan bestå ret meget længere. Det vil sige, at der ikke bare skal tilbydes flere statslån for at dække forbrugerens tab på aflyste rejser.”

DRF har længe bedt om, at man udfaser karantænekrav og erstatter dem med et testregime med test af rejsende ved hjemkomst til Danmark. En sådan løsning vil effektivt kunne sikre regeringens ønske om at passe på danskerne, og vil samtidig indebære, at hjemvendende danskere med det samme kan bevæge sig ud i samfundet, uden at være tvunget i 14 dages karantæne efter hjemkomsten, mener DRF.

”Lande smitter ikke, det gør mennesker”
Og i pressemeddelelse fra RID efter dagens opdatering af de danske rejsevejledninger, siger RID’s direktør, Henrik Specht, blandt andet:

”Grundlæggende er det jo ikke lande, der smitter. Det er adfærd. I sidste ende handler det om, hvordan vi opfører os, hvad enten vi er hjemme eller på ferie i udlandet.”

”Rejsevejledningerne bør gentænkes. Vi anbefaler, at frem for at fraråde, stilles der krav om testning ved hjemkomst til Danmark. Og om fornødent også inden udrejse. Viser det sig, at man er smittet, så er man dog i Danmark,” siger Henrik Specht og tilføjer:

”Derudover ser vi frem til, at der udarbejdes regionale rejsevejledninger. Heldigvis virker det som om, at de danske politikere og myndigheder har forståelse for både branchens utroligt vanskelige situation og vores løsningsforslag. Nu venter vi bare på, at der sker noget. Og det skal være snart.”

Relaterede artikler:

Grækenland og Norge er nu eneste gule lande

UM på vej med regionale rejsevejledninger for EU

Brancheforening: Snart slut med at rejse på solferie