Danmark undgik kinesisk shitstorm

1
Den kinesiske skuespiller Liu Tao – foto: VisitDenmark.
Den kinesiske skuespiller Liu Tao – foto: VisitDenmark.

TURISME: Berømt kinesisk filmstjerne fik stjålet smykker fra sit hotel i København. Den truende PR-katastrofe i Kina blev vendt til noget positivt, da dansk politi hurtigt anholdt en polsk tyv, bl.a. med hjælp fra hotellets overvågningskameraer.

37-årige Liu Tao er et kæmpe navn i Kina ligesom skuespilleren er kendt i omverdenen for sin rolle i filmen “Den sidste Konkubine.” Forleden var hun i København for at indspille reklamefilm for det danske skomærke ECCOs afdeling i Kina.

Hun boede på First Hotel Kong Frederik ved Rådhuspladsen, og da hun mandag i sidste uge kom tilbage til sit værelse, havde der været indbrud. Værelsets sikkerhedsboks var blevet stjålet, her lå angiveligt smykker, ure og kontanter for ca. 4,3 mio. kr.

Tyveriet satte meget i sving. Sidste mandag så ud til at blive en normal dag på VisitDenmarks markedskontor i Beijing. Men lige før lukketid begyndte det kinesiske sociale medie Weibo at gløde, da Liu Tao postede bøn om hjælp på sin Weibo-profil. Her stod bl.a.: “Jeg er chokeret! Er inviteret til Danmark af ECCO på en arbejdsopgave og bor på First Hotel Kong Frederik i København. Da jeg vendte tilbage til hotellet i dag, var min sikkerhedsboks og kuffert blevet stjålet, her var smykker og ure for fire mio. kr. Det er skræmmende, politiet ser ikke ud til at dukke op – og telefonen på den kinesiske ambassade i København bliver ikke besvaret,” skrev Liu Tao Liu til sine over 22 mio. fans på Weibo.

Liu Taos appel fik hurtigt andre kinesiske berømtheder til at hjælpe Liu Tao, og med opslag fra hendes fanskare som “Danmark er et frygteligt sted, og jeg skal aldrig rejse dertil “, stod det hurtigt klart for VisitDenmarks markedskontor i Beijing, at Danmark stod overfor en regulær shitstorm på de kinesiske sociale medier. Internet-ordet shitstorm referer til noget negativt for f.eks. firmaer, lande. Det modsatte er en candy-storm.

“Liu Taos opslag på Weibo ramte som en bombe. Efter bare tre timer havde Weibo over 10.000 kommentarer og 10,5 mio. besøg om sagen,” siger VisitDenmarks media og event manager i Kina, Shengxin Zhu.

Derfor skred Shengxin Zhu til handling og opdaterede de bekymrede kinesere om sagen. Og da dansk politi ved midnatstid samme aften anholdt 33-årig polsk mand ved færgen i Rødbyhavn og sigtede ham for tyveriet, han blev ved grundlovsforhør fængslet 13 dage, fik Shengxin Zhu hurtigt oprettet et hashtag på Weibo #Gotodenmarksafely og fik overtalt nøglepersoner i bl.a. det kinesiske turismeerhverv til at tale Danmarks sag. Og med den indsats vendte stemningen på Weibo lynhurtigt, fortæller Zhengxin Zhu.

“Den generelle stemning i forhold til Danmark er positiv på både Weibo og på WeChat. På tre dage har vi fået 10.000 nye fans på Weibo, 5,5 mio. har besøgt #Gotodenmarksafely,” siger Zhengxin Zhu.

Ifølge VisitDenmarks Kina-ansvarlige, Flemming Bruhn, viser sagen vigtigheden af at have et markedskontor i Kina.

“Havde vi opereret fra København, havde vi slet ikke haft samme mulighed for at følge med på de kinesiske sociale medier og dermed handle i en fart. Vi havde heller ikke haft den knowhow, der gjorde, at vi fik kontaktet relevante nøglespillere, der i en fart kunne påvirke stemningen i positiv retning,” siger Flemming Bruhn.

Den kinesiske skuespiller var i dommervagten i København for at se den 33-årige polak, der er sigtet for tyveriet af hendes smykker, ure og kontanter.

”Jeg mener stadig Danmark er et meget smukt land. På grund af den vidunderlige danske befolkning og eventyrlandet vil jeg vende tilbage med flere kinesiske turister, sagde Tao Liu til TV2.

I Kina er historien om tyveriet i Danmark en stor historie, og på det sociale medie Sina Weibo, hvor Tao Liu, angiveligt har 22 mio. følgere, lagde hun også i går formiddags en opdatering, hvor hun blandt andet takkede danskerne.

Ifølge VisitDenmark var der sidste år 160.000 kinesiske overnatninger i Danmark. Kinesiske rejsende bruger typisk 2.000 kr. i døgnet. Samlet årlig kinesisk turismeomsætning i Danmark var sidste år: 300 mio. kr.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

1 Comment on "Danmark undgik kinesisk shitstorm"

Notify of
avatar
Per
Per

Endn et bevis på Schengen er em død sild

wpDiscuz