Danske og udenlandske turister var i maj flittige besøgende på blandt andet danske hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne. Arkivfoto fra Klitmøller på den jyske vestkyst: Henrik Baumgarten.

Danmarks Statistik: Den bedste turist-måned i 30 år

I maj i år var der 3,7 millioner overnatninger på danske hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne. Det gjorde måneden til den bedste maj siden statistikkens start i 1992.

Det var især hotellerne, der med 1,7 million overnatninger bidrog til det høje antal overnatninger. Danskerne foretog 1,1 millioner hotelovernatninger, hvilket er det højeste antal danske hotelovernatninger for en maj måned nogensinde, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Men også gæster fra nabolandene Sverige, Norge og Tyskland, var tilbage på hotellerne og stod for 253.000 hotelovernatninger – en stigning på 13 procent i forhold til 2019.

Samlet var der 629.000 udenlandske hotelovernatninger i maj, og dermed var de udenlandske hotelovernatninger næsten tilbage på niveau fra før COVID-19.

De udenlandske turister vendte med 301.000 overnatninger også tilbage til de danske campingpladser – en stigning på 251.000 overnatninger, mens de danske overnatninger faldt med 103.000 i forhold til maj 2021.

Der var i alt 1,3 million overnatninger på campingpladser i maj. Lystbådehavne havde 74.000 overnatninger i maj i år. Det dækker et fald i danske overnatninger på 26 procent i forhold til maj 2021, som dog blev opvejet af en stigning i udenlandske overnatninger på 188 procent. De samlede overnatninger i lystbådehavne steg med 15 procent i maj i år i forhold til maj året før.

Bedste maj for danske overnatninger på feriecentre og vandrerhjem
Det var ikke kun hoteller, der oplevede det højeste antal danske overnatninger i maj, noterer Danmarks Statistik.

Feriecentre og vandrerhjem havde begge, med henholdsvis 283.000 og 149.000 danske overnatninger, svarende til stigninger på 38 og 128 procent – det højeste antal danske maj-overnatninger i statistikkens 30-årige historie.

Når der korrigeres for normale sæsonudsving, endte det samlede antal overnatninger i maj i år på hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem med en stigning på 0,8 procent i forhold til april. Overnatningerne i perioden marts-maj 2022 steg 23,1 procent i forhold til de foregående tre måneder, skriver Danmarks Statistik.

Dansk Erhverv: Udenlandske turister holder igen ferie i Danmark
I en pressemeddelelse med sine kommentarer til de nye maj-tal fra Danmarks Statistik, skriver Dansk Erhverv blandt andet:

”I det danske sommerland kan man igen høre, at der bliver talt tysk, svensk og norsk. Efter to somre i coranaens tegn peger nye tal på et solidt comeback til de udenlandske turister.

Og fremgangen forventes at fortsætte i sommermånederne, vurderer Dansk Erhverv. Det er især flere turister i feriehusene, der trækker tallene op, mens der stadig mangler en del internationale gæster på hotellerne.

Kirstine Tolstrup Nielsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, siger:

”Med baggrund i den gode udvikling i de seneste måneder, så forventer vi udover mange danske gæster også et solidt comeback af udenlandske sommergæster. Især de svenske og norske turister var savnede flere steder sidste sommer, men det ser lovende ud i år. Også de tyske gæster kommer talstærkt tilbage. I København er der kommet godt gang i den internationale turisme, men der er et stykke vej til at vi er tilbage på normalen.”

I 2021 foretog de udenlandske turister i alt 17,1 mio. overnatninger i Danmark, mens tallet lå på 28,9 mio. i 2019.

HORESTA: Hotellerne sætter rekord og har indhentet dårlig start på året
Selvom recession, inflation og generel økonomisk usikkerhed har sat sine spor i bevidstheden hos forbrugerne, så er de ikke klar til at spare på de gode hoteloplevelser.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som gav erhvervet den bedste maj nogensinde, skriver HORESTA i sin pressemeddelelse.

Det glæder HORESTA’s adm. direktør, Jannick Nytoft, som tilføjer, at udviklingen er gået hurtigere end forventet.

”Ingen havde regnet med, at vi så kort tid efter de sidste restriktioner kunne tale om rekorder. Og samtidig har vi genvundet næsten alle de udenlandske overnatninger. Det er helt fantastisk, og meget tyder på, at det i hvert fald fortsætter i højsæsonen og sensommeren,” siger Jannick Nytoft.

Faktisk svarer 40 procent af hotellerne i en ny måling fra Danmarks Statistik, at de forventer en positiv omsætningsudvikling de kommende tre måneder, mens blot 7 procent tror det modsatte.

En fremtid med mange ubekendte
Jannick Nytoft understreger, at virksomhederne kigger ind i en fremtid med mange ubekendte.

”Vi ved ikke, hvordan verdensøkonomien vil påvirke forbrugsvanerne på længere sigt, og samtidig kommer der en vinter, hvor det desværre må forventes, at vi igen skal snakke corona.

Vi håber på det kraftigste, at det bliver uden restriktioner for vores erhverv, men det er umuligt at spå om, hvordan udlandet vil håndtere den tredje vinter med pandemien, og hvordan det vil påvirke potentielle gæster herfra,” siger Jannick Nytoft.

Mange nye værelser
Historisk set har Region Hovedstadens hoteller været værter for flest udenlandske overnatninger, men her mangler der fortsat 6,9 procent af de internationale overnatninger i maj sammenlignet med 2019. Til gengæld oplever de en vækst på 28 procent fra danskerne.

Med til historien hører, at der er åbnet over 5.000 hotelværelser alene i København under krisen, og derfor er belægningen i branchen fortsat under, hvad virksomhederne oplevede i 2019.

Hele maj-opgørelsen fra Danmarks Statistik kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Danskere stadig interesseret i ferie på hjemmebanen

Rejserestriktioner halverede lange ferierejser i 2021

Dansk Erhverv tror på flot sommer for dansk turisme