Spanien var også sidste år det land som flest danskere rejste til på udlandsferier med mindst fire overnatninger. Her arkivfoto fra Barcelona: Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark.

Rejserestriktioner halverede lange ferierejser i 2021

Sidste år havde danskerne 2,1 millioner “lange ferierejser” i udlandet – mod fem millioner i 2019. Spanien, Grækenland og Italien var de mest besøgte lande i 2021, oplyser Danmarks Statistik.

Rejserestriktioner i store dele af 2021 i forbindelse med coronakrisen påvirkede naturligvis også sidste år antallet af danskernes udlandsrejser.

Danskerne havde sidste år 2,1 millioner såkaldte ”lange ferierejser” i udlandet, Danmarks Statistiks definition på en ferierejse med mindst fire overnatninger.

Det skriver Danmarks Statistik i en sammenfatning af danskernes rejsemønstre sidste år, hvor rejserestriktioner navnlig i årets første halvdel påvirkede og begrænsede mulighederne for at rejse til udlandet.

De 2,1 millioner lange ferierejser er et fald på 28 procent i forhold til 2020, hvor der blev foretaget 2,9 millioner lange ferierejser.

Før COVID-19 – i 2019 – var der mellem 4,5 og fem millioner lange ferierejser til udlandet om året. I første kvartal 2021 var antallet af lange ferierejser mindre end i 2020, mens antallet for de øvrige tre kvartaler var højere i 2021 end i 2020. Faldet skyldes COVID-19-restriktioner i starten af 2021, hvor der stort set ingen lange ferierejser var til udlandet, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Spanien stadig mest populære rejsemål
Det mest populære rejsemål til udlandet for danskerne sidste år var igen Spanien med 22 procent af de lange ferierejser.

Grækenland og Italien fulgte efter på anden- og tredjepladsen, begge med 11 procent af de lange ferierejser.

Rejserestriktionerne i starten af sidste år betød, at sommerdestinationerne fyldte mere, mens typiske vinterdestinationer rykkede ned af listen. Det berørte især skidestinationer som Norge, Sverige og Østrig, men også populære vinterdestinationer som for eksempel Thailand, viser tallene.

Ifølge Danmarks Statistiks opgørelse var de 12 lande, som flest danskere rejste til i 2021 og havde mindst fire overnatninger: Spanien, Grækenland, Italien, Sverige, Tyskland, Frankrig, Norge, Portugal, Holland, Storbritannien, Polen og Tyrkiet, de fire sidstnævnte lande havde hver kun to procent af de danske rejsende på udlandsferie – det samme tal gælder for Færøerne.

Forbruget tre gange så højt på udlandsrejser
For ferierejser med mindst fire nætter til udlandet, var det gennemsnitlige feriebudget på 8.982 kroner pr. person i 2021, viser tallene fra Danmarks Statistik.

På ferier i Danmark med mindst fire overnatninger var forbruget 3.150 kroner pr. person. Dette svarer til cirka en tredjedel af budgettet for udlandsrejser.

På de korte ferierejser i Danmark og udlandet blev der i gennemsnit brugt 1.542 kroner pr. person, mens forbruget på forretningsrejser lå på 3.441 kroner, oplyses det.

Feriehuse mest brugte indkvarteringsform på lange ferier i Danmark
Lejede og egne feriehuse udgjorde tilsammen 54 procent af indkvarteringsformerne for lange ferierejser i Danmark.

Herudover blev gratis indkvartering hos familie og venner brugt som primær indkvarteringsform på 23 procent af de lange rejser i Danmark.

På lange ferierejse til udlandet var indkvartering på hotel den mest brugte. Af ferierejserne til udlandet havde 43 procent hotel som indkvarteringsform, mens 29 procent enten benyttede lejet eller eget feriehus, skriver Danmarks Statistik.

Flyrejser til udlandet fylder mere igen
Flyet blev brugt som transportform på 65 procent af de lange ferierejser til udlandet, en stigning i forhold til 2020, hvor fly udgjorde 58 procent.

Herefter kommer bilen, som var transportmiddel på 25 procent af rejserne. Ser man på lange ferierejser i Danmark, bliver bilen brugt som transportmiddel på 80 procent af de lange ferierejser, meddeler Danmarks Statistik.

Pressemeddelelsen fra Danmarks Statistik kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Danske Bank: Rejsesalget slår alle rekorder i juni

Sådan rejser de 18-24-årige fra Norden

Har ikke gæster til millioner af ledige hotelværelser