”Vi er ikke i en forsyningskrise, men i en energipriskrise,” lyder det fra Dansk Erhverv. Arkivpressefoto fra Tivoli: Lasse Salling.

Dansk Erhverv: Lad os spare strøm de rigtige steder

AKTUEL KOMMENTAR: ”De fleste danskere vil bruge meget mere strøm ved at blive hjemme ved fjernsynet eller computeren, end ved at slukke skærmen og tage i Tivoli, Zoo eller til lysfestival.”

Af Lars Ramme Nielsen, markedschef for Turisme, Oplevelse og Kultur i Dansk Erhverv

Vi bør sige stop, hvis virksomheder, festivaler og så videre af frygt for udskamning bliver tvunget til at tage irrationelle beslutninger.

Dansk Erhverv er af den klare overbevisning, at danske virksomheder er handlekraftige, handler økonomisk rationelt og tager ansvar. Og at de virksomheder, der betaler energiregningen, selv har tænkt over business casen for alt fra udebelysning og terrassevarmere til julefestivitas.

Forhastede beslutninger vil være et forfejlet svar til vores spareiver. Vi er ikke i en forsyningskrise men derimod i en energipriskrise, som er betinget af en række sammenfaldende uheldige faktorer.

Dels selvfølgelig krigen i Ukraine og Ruslands nedlukning af gastilførslen. Men også manglende vand i franske og tyske floder, der har vanskeliggjort nedkøling af A-kraft og tilførsel af kul til kraftværker spiller ind sammen med for lidt vand og blæst til den vedvarende energi i Norden.

Den naturlige reaktion hos mange er at spare på strømmen. Men slukker man unødvendigt for lyset, slukker man for forretningen – og så går det for alvor skævt for økonomien i Danmark.

Copenhagen Light Festivals energiforbrug svarer til tre opladte Teslaer
Et meget konkret eksempel er Copenhagen Light Festival. Oplevelsesvirksomhederne i København ser frem til lys i mørket og aktivitet i byen til februar, hvor der ellers næppe vil være meget at varme sig ved.

For Copenhagen Light Festival her energihensyn været i fokus fra første færd med grøn energi og energibesparende tekniske optimering. Lysfestivalens energiforbrug for alle værker svarer til tre opladte Teslaer.

Det vil føje spot til skade, hvis danskerne mister livsglæde, og hvis virksomheder mister omsætning på grund af symbolske handlinger nærmest uden effekt.

Lys i mørke tider til en meget beskeden pris
Julelys i forlystelsesparker og i bycentre er eksempelvis lys i mørke tider til en meget beskeden pris. Virkeligheden er faktisk den, at de fleste danskere vil bruge meget mere strøm ved at blive hjemme ved fjernsynet eller computeren end ved at slukke skærmen og tage på shopping, i Tivoli, Zoo, biografen eller til lysfestival.

Faktisk er det sådan, at modsat i coronatider, hvor det var vigtigt at spredes, så har samfundet i dag stor gevinst ved at vi samler folk om strømmen.

Alle virksomheder går energiregnskabet igennem med tættekam i disse tider. Man slukker for lyset om natten og rigtig mange virksomheder har eksempelvis de senere år omlagt til LED belysning med langt lavere energiforbrug end tidligere.

Vi skal spare på strømmen – de rigtige steder!

 

Relaterede emner:

Zoo vil balancere strømforbrug med god gæsteoplevelse

Hotelkæde ser bredt for at spare på energiregninger

Stigende energipriser tvinger hotelkæde til nye tiltag