”Vi prøver at skabe muligheder fremfor begrænsninger,” siger Jørgen Nielsen, administrerende direktør for Zoo i København. PR-foto: Zoo København.

Vil balancere strømforbrug med god gæsteoplevelse

Energikrisen får Zoo København til at droppe juleskøjtebanen, mens julemarked bliver mere oplyst af fakler. “Vi skruer 50 procent ned for strømmen og 100 procent op for hyggen,” siger direktøren.

Zoo i København, der med næsten én million besøgende sidste år var nummer to på VisitDenmarks attraktionsliste over landets største turistattraktioner, er ved at lægge sidste hånd på planlægningen af årets juleaktiviteter. Her skal forsyningskrisen og strømforbrug balanceres med en god gæsteoplevelse.

”Aktiviteter som Halloween og jul er helt essentielle for vores forretning. Vi siger herinde, at vi skruer 50 procent ned for strømmen og 100 procent op for hyggen. Som alle andre prøver vi nu at planlægge, hvordan vi på forsvarlig vis kan holde vores forskellige aktiviteter i efteråret og vinteren,” siger Zoo Københavns administrerende direktør, Jørgen Nielsen, i en pressemeddelelse.

Selvom Zoo de seneste år har været igennem en stor klima-og energioptimering med blandt andet solceller, så bliver der stadig set på, hvor man kan spare, når man holder arrangementer, der øger det generelle strømforbrug, oplyses det.

”Alle kulturinstitutioner har været rigelig ramt gennem de seneste år, og det har vi også her i Zoo, så det er klart, at denne energikrise er endnu en kæmpe udfordring for os. Men hvis vi ikke har lys i haven, så kan folk intet se, og så kan vi ikke holde åbent,” siger Jørgen Nielsen.

LED-oplyst Zoo-tårn bruger ikke megen energi
En af de vigtige lyskilder i julen er blandt andet oplysningen af Zoo-tårnet.

”Zoo-tårnet er ikke den store energisynder. Tårnet er beklædt med et net af LED-pærer, som trækker mindst mulig strøm. Det vil derfor ikke give mening at slukke for det,” siger Jørgen Nielsen og fortsætter:

”Det samme gælder vores belysning på julemarkedet, hvor vi i år også vil bruge fakler og bål så vidt muligt. Både for at spare – men også fordi det giver en helt særlig stemning. Alle julelys på julemarkedet vil være LED og af den mest energi-venlige slags.”

Til gengæld har man valgt at sløjfe skøjtebanen midt i Zoo, da dens strømforbrug vil tælle for højt i strømregnskabet. ”Vi laver i stedet en rulleskøjtebane. Vi prøver i det hele taget at skabe muligheder fremfor begrænsninger,” siger Jørgen Nielsen.

Energioptimeret
Zoo oplyser også, at havens generelle forbrug er energioptimeret på alt fra strøm til vand. Der vil således være tale om et minimum af øget forbrug af strøm, når der afholdes ekstra arrangementer, hedder det. Alt lys fokuseres på steder med gæster slukkes, hvor det ikke har indflydelse på dyrene og medarbejderne.

Fra Zoo siger presse- og kommunikationschef Camilla Cornelius Sørensen til Standby.dk, at Zoo har en fastpris-aftale om levering af energi, der dog udløber med årets udgang. Derfor har Zoo ikke fået stigende udgifter til energiforsyning.

”Men vi kigger selvfølgelig hele tiden på muligheder for at spare,” understreger hun.

Zoo i København er som nævnt nummer to på VisitDenmarks attraktionsliste for sidste år, men reelt er der snarere tale om en fjerdeplads. For hverken Dyrehavsbakken eller Legoland i Billund gad indberette deres besøgstal for sidste år til VisitDenmark – begge attraktioner har langt over den ene million gæster, Zoo i København tiltrækker.

 

Relaterede artikler:

Hotelkæde ser bredt for at spare på energiregninger

Stigende energipriser tvinger hotelkæde til nye tiltag

Her er destinationsselskabernes største attraktioner