Dansk Erhvervs adm. direktør, tidligere økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen. Pressefoto: Helle Moos for Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv ønsker flere hjælpepakker til erhvervslivet

”Situationen har enorm betydning for erhvervslivet, i første omgang hotel- og restaurations-branchen, bus- og rejseselskaber og konferencecentre,” siger Dansk Erhvervs direktør.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, tidligere blandt andet økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, siger i en pressemeddelelse om krisen som følge af den kinesiske coronavirus:

“Det er en ekstraordinær situation. Vi skal som virksomheder selvfølgelig være med til at sikre, at smitten af corona breder sig mindst muligt. Vi har alle et stort ansvar i denne tid. Danmark har gjort det godt indtil videre. Det skal vi fortsætte med.”

”Situationen har enorm betydning for hele erhvervslivet og i første omgang særligt en række brancher. Her tænker jeg blandt andet på hotel- og restaurationsbranchen, bus- og rejseselskaber, konferencecentre, butikker, idræts- og kulturliv. Det er brancher, der i forvejen er i akut nød, og derfor skal vi intensivere arbejdet med at sikre økonomisk hjælp til virksomhederne,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har ligesom blandt andet Danmarks Rejsebureau Forening, Horesta og Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, plads i regeringens corona-enhed, hvor der løbende holdes møder med ministre og embedsmænd for at finde løsninger på den helt usædvanlige situation.

De første hjælpepakker til erhvervslivet blev præsenteret tirsdag. Pakken indeholdt blandt andet kompensation til ramte aktører, tiltag til understøttelse af virksomhedernes likviditet og nedsættelsen af regeringens corona-enhed.

Flere pakker skal hjælpe erhvervslivet
Der arbejdes nu på flere redskaber, der kan få erhvervslivet bedst muligt igennem krisen, skriver Dansk Erhverv i pressemeddelelsen og peger blandt andet på følgende initiativer:

Nedbringelse af virksomhedernes udgifter til løn og sygefravær samt statsgaranti for lån til kreditværdige virksomheder til dækning af tab i forbindelse med corona-virussen.

Dansk Erhverv arbejder blandt andet på, at der bliver fundet en løsning, så danske virksomheder kan få både lønkompensation og sygedagpengerefusion. Det vil være et afgørende skridt, der kan være med til at sikre langt færre afskedigelser.

Desuden bør det offentlige være med til at afholde dele af lønudgifterne til de medarbejdere, der sendes hjem i for eksempel karantæne. Der bør samtidig være mulighed for, at virksomhederne kan få sygedagpengerefusion allerede fra dag 1. I dag gives der først refusion efter 30 dage.

”Hvis vi ikke tager sådanne initiativer, så forværrer vi situationen. Jeg er klar over, at det vil koste statskassen penge, men det vil i den grad også koste penge at lade være, da en række virksomheder risikerer at gå konkurs på grund af denne meget kraftige og pludselige opbremsning i økonomien,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen tilføjer, at der også skal arbejdes for at indgå aftaler med fagbevægelsen om arbejdsfordeling, fravigelse af varslingsregler om arbejdstid med videre.

Relaterede artikler:

DRF frygter for rejsebureauer – Horesta roser hjælpepakke

USA-forbud skaber kaos hos flyselskaberne

Fokus på hotel- og rejsebranchen i nyt corona-udvalg