De to største brancheforeninger i den danske rejsebranche, Danmarks Rejsebureau Forening og Horesta, reagerer forskelligt på regeringens første hjælpepakke.
”Mange har ikke et arbejde om kort tid, opsigelserne kommer ved enden af måneden. De to seneste uger er der blevet solgt halvdelen af, hvad der plejer at blive solgt i uge 9 og 10.”
Det sagde Danmarks Rejsebureau Forenings administrerende direktør, Lars Thykier, på TV2 News tirsdag eftermiddag.
Han fortalte, at DRF i weekenden spurgte sine cirka 100 rejsebureau-medlemmer, om salgssituationen. ”De næste otte uger, viser tallene fra alle vores medlemmer, er salget nede med 60 og 70 procent,” sagde Lars Thykier.
I en pressemeddelelse tirsdag skrev DRF blandt andet: ”Regeringen har i dag præsenteret en hjælpepakke til erhvervslivet, som følge af de store konsekvenser fra coronavirussen. Danmarks Rejsebureau Forening appellerer til, at man tager stilling til de brancher, der er kraftigt berørt ud fra individuelle kriterier, da behovene for assistance er vidt forskellige.”
Danmarks Rejsebureau Forening appellerer til, at man differentierer hjælpeindsatsen, da behovene varierer fra sektor til sektor, lyder det blandt andet.
”I rejsebureaubranchen har vi allerede en velfungerende instans i form af Rejsegarantifonden, og det er oplagt, at regeringen kan bruge Fonden til at understøtte vores erhverv, der beskæftiger flere end 4.500 medarbejdere. Og der er brug for hurtig handling,” siger Lars Thykier i pressemeddelelsen.
DRF-direktøren understreger, at der er flere fællestræk på tværs af erhvervslivet.
”For langt de fleste virksomheder skal der falde lønninger om 2-3 uger, og med den omsætningsnedgang mange er vidner til, er slutningen af marts en deadline, som alle erhverv fremhæver i forhold til regeringen. Her vil en reducering af udgifter til medarbejdere og måske også udskydelse af skatteindbetalinger inden da være af stor betydning,” siger Lars Thykier.
Han nævner muligheden for en straks-aktivering af dagpengesystemet for medarbejdere i udsatte erhverv, således at virksomhederne får nedbragt deres lønomkostninger nu.
Horesta: Regeringen reagerer hurtigt
”Regeringen skal have stor ros for at reagere hurtigt på krisen,” siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, i en pressemeddelelse efter regeringen tirsdag kom med første udspil for at hjælpe blandt andet rejsebranchen under coronakrisen.
”Hotel-, restaurant- og oplevelseserhvervet er det erhverv, som bliver ramt først og med størst kraft i en krise som denne. Det er derfor altafgørende, at regeringen har vist handlekraft og hurtigt sat initiativer i gang, som kan hjælpe med at holde hånden under vores erhvervsliv”, siger Katia K. Østergaard.
I første omgang vil regeringen forlænge kredittiderne på indbetaling af A-skatter, moms og arbejdsmarkedsbidrag. Dertil kommer kompensationsordning for virksomheder, som er ramt af regeringens opfordring fra i fredags til at aflyse arrangementer med over 1.000 deltagere, noterer Horesta
Et meget stort antal annulleringer
Store dele af turisme- og oplevelseserhvervet modtager for tiden et meget stort antal annulleringer. Samtidig er antallet af fremtidige bookinger styrtdykket, lyder det fra Horesta.
”Branchen er meget hårdt ramt og mister omsætning for flere hundrede millioner. Samtidig har de fortsat høje omkostninger til husleje og medarbejdere. Det svækker likviditeten, og derfor er initiativer, som styrker likviditeten nogle af de afgørende midler at tage i brug,” siger Katia K. Østergaard.
Horesta-direktøren roser regeringen for at anerkende turisme- og oplevelseserhvervet som et særligt udsat erhverv, der derfor har behov for initiativer, som rækker ud over den første hjælpepakke fra regeringen. Ikke mindst på beskæftigelsesområdet.
”Vores medlemmer står i en alvorlig økonomiske situation, og den største omkostning er vores personaleomkostninger. Der er derfor hårdt brug for at se på, hvordan virksomhederne kan hjælpes yderligere på dette område. Jeg har derfor med glæde noteret mig, at vi sammen med regeringen arbejder videre med iværksættelse af en række hjælpeinitiativer,” siger Katia K. Østergaard.
Relaterede artikler:
Rejsebureauer over 60 procent nede i salg