Den svenske regering vil have undersøgt muligheden for atter at have nattog fra Sverige gennem Danmark og ned i Europa. Her pressefoto fra de østrigske jernbaner, ÖBB, der har nattog-konceptet ”Nightjet.” Foto: Harald Eisenberger.

Dansk transportminister positiv overfor nattog

Den danske regering vil kigge velvilligt på at koble Danmark på det svenske forslag om nattog fra Sverige gennem Danmark og videre ned i Europa – som et alternativ til flyet.

Der skal – hvis muligt – flyves mindre og i stedet køres mere i tog.

Det er holdningen hos den svenske regering, der har afsat 50 millioner svenske kroner til at undersøge mulighederne for at indføre nattog fra for eksempel Stockholm og Gøteborg, gennem Danmark og videre ned i Europa. Resultatet af undersøgelsen skal gerne være klar med udgangen af april næste år, skriver DR.dk

Det svenske infrastrukturministerium har givet Trafikverket og Trafikanalys de 50 millioner svenske kroner til undersøge muligheden for at genindføre nattog til europæiske storbyer som Paris eller Berlin.

Indtil slutningen af 2014 afgik der nattog fra København til flere europæiske storbyer – blandt andet netop Berlin og Paris.

Erkendelsen er, at det er mere miljøvenligt at køre med tog, men også at det er dyrt og besværligt, blandt andet fordi de europæiske jernbaner ikke samarbejder optimalt.

Besværligt bookingsystem
Men nu skal det undersøges, om man kan effektivisere bookingsystemet, der kan være besværligt, når det gælder grænseoverskridende togtrafik, skriver DR Nyheder.

Den svenske arbejdsgruppen skal undersøge muligheden for daglig togdrift, analysere omkostninger samt lægge en økonomisk plan for udgifterne, indtil de kommercielle tjenester kan finansiere sig selv, skriver det svenske infrastrukturministerium i en mail til DR Nyheder.

Den mulighed vil også den nye danske, socialdemokratiske regering gerne koble sig på. I hvert fald siger transportminister Benny Engelbrecht i et skriftligt svar til Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti blandt andet:

”Det er positivt, at se på mulighederne for at forbedre de internationale togforbindelser. Det er – som de fleste nok har oplevet – ikke altid lige nemt at sikre velfungerende grænseoverskridende togtrafik. Derfor vil vi meget gerne drøfte mulighederne med de svenske myndigheder. Transport- og Boligministeriet er i kontakt med de svenske myndigheder om sagen.”

“DSB arbejder ikke med nattog”
DSB’s administrerende direktør, Flemming Jensen, sagde i maj i år som gæst i 7’eren hos STANDBY.dk om emnet med nattog:

“På de meget lange rejser har flyet en tidsmæssig fordel, som har betydet, at der i dag kun er meget begrænset mulighed for at køre med nattog gennem Europa. Der har ikke været en tilstrækkelig stor efterspørgsel, og derfor har det ikke været muligt at skabe en ordentlig økonomi i den type kørsel.

Jeg vil ikke udelukke, at den efterspørgsel, vi oplever på bæredygtig transport, vil blive så tilstrækkelig stor til, at der igen vil kunne blive mulighed for at genoptage nattog. Det er dog ikke noget vi i DSB arbejder på,” lød det fra Flemming Jensen. Læs hele 7’eren med DSB’s administrerende direktør –  “Vi får ikke de gode gamle dage tilbage” – via linket herunder.

Relaterede artikler:

Spies tilbyder charterrejse med tog i Europa

“Vi får ikke de gode gamle dage tilbage”

Lufthansa tager toget