Dansk turisme har udsigt til rekordår

dansk-turisme-800x533TURISME: 2015 kan blive nyt rekordår, vurderer VisitDenmark efter de nyeste overnatningstal fra Danmarks Statistik. Ikke stor enighed fra Dansk Erhverv.

Selv om de udenlandske overnatninger gik tilbage med 1,3 pct. i august, sammenlignet med samme måned sidste år, tegner 2015 fortsat til at blive rekordår for dansk turisme, konstaterer VisitDenmark.

Det vigtige tyske marked faldt 3,6 pct. i august, men overnatningerne steg 2,7 pct. i juni-juli-august. Dermed er de med til at gøre sommeren 2015 til den bedste for dansk turisme siden 2004, når der ses på danske og udenlandske overnatninger, oplyser VisitDenmark.

I alt var der i sommermånederne i år 12,6 mio. udenlandske overnatninger, hvilket næsten er en halv mio. flere end samme tid sidste år (en stigning på 3,9 pct.). Heraf var omkring halvdelen tyske overnatninger.

Det viser de seneste overnatningstal fra Danmarks Statistik, ifølge VisitDenmark.

”I august så vi vækst på campingpladser og feriecentre, mens beskedent fald i feriehusovernatningerne var ventet grundet forskydning i den tyske feriekalender. Samlet er august den største måned for tyskerne – og samlet ligger Danmark på et højere niveau end sidste år, som var det bedste for dansk turisme i nyere tid,” siger VisitDenmarks markedschef i Tyskland, Lars Ramme Nielsen.

VisitDenmark skriver også, at der er vækstrater fra vigtige markeder. I sommermånederne gik Norge frem med 4,8 pct., Holland 6,8 pct. og Storbritannien med 9,2 pct.

At valutakursen har betydning for udviklingen i overnatninger, ses på det svenske og amerikanske marked, som i sommermånederne hhv. er gået tilbage med 2,8 pct. og frem med 23,9 pct.

”Den stærke dollarkurs og de mange nye flyruter mellem USA og Danmark kan aflæses i overnatningstallene, der viser kraftig stigning, ikke kun i sommermånederne, men for de første otte måneder af i år,” siger adm. direktør i VisitDenmark, Jan Olsen, og tilføjer: ”Den gode danske sommer i år styrker vores forventning om, at der samlet vil være positiv vækst i udenlandske overnatninger i 2015. Alt tyder på, at 2015 vil overgå sidste års resultat på 23,2 mio. overnatninger, det højeste antal siden 2003.”

Fra Dansk Erhverv lyder det: ”De nye overnatningstal fra Danmarks Statistik viser svag fremgang i antal turistovernatninger i august, men pæn vækst for året indtil nu. Det betyder, at 2015 samlet slår sidste års rekordsommer. Det er særligt vores nærmarkeder, som svigter i august. Til gengæld trækker turister fra fjernere markeder væksten op.”

August blev en middelmådig turistmåned i Danmark. De samlede overnatningstal for feriehuse, hoteller, campingpladser, feriecentre m.v. viser vækst på 0,2 procent i forhold til august 2014. Sammenlagt var der 8,1 mio. turistovernatninger i august i år, en vækst på 3,5 pct.”, lyder det.

”På trods af en skuffende august slår sommeren 2015 rekordåret 2014. Det er positivt, at udlændingene trækker væksten i dansk turisme. Der har været 3,9 pct. stigning i antallet af udenlandske turister i juni, juli og august sammenlignet med sidste år, det giver ekstra valuta,” siger Susanne Nordenbæk, fagchef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv og tilføjer: ”Trods en dårlig start på sommeren og en middelmådig august, er vi endt med 12,2 mio. overnatninger og en samlet stigning på 3,9. Fremgangen skyldes en rigtig god juli samt at turister fra vigtige markeder som Holland, UK og USA igen besøger Danmark.”

Ser man på nationaliteter, er billedet skuffende for vigtige nærmarkeder som Tyskland, Sverige og Norge, noterer Dansk Erhverv.

Det største marked, det tyske, går tilbage med 3,6 pct., efter en forrygende juli. Det svenske marked står også for tilbagegang på 1,5 pct. og det norske marked er status quo med 0,1 pct. Danskere har valgt at blive i Danmark i august og går frem med 2,8 pct.

Andre vigtige markeder som Holland (7,1 pct.), UK (5,7 pct.) og USA (28,2 pct.) viser flotte vækstmarkeder. Dertil kommer et interessant nyt vækstmarked som Kina, der fortsat buldrer frem med en vækst på 11,6 pct.

”I Dansk Erhverv glæder vi os over, at udlændingene samlet set skaber væksten i dansk turisme. Hele sommeren har budt på meget flotte vækstrater fra betydningsfulde markeder som Norge, Holland, UK, US og Kina,” siger Susanne Nordenbæk.

Det er hoteller og feriecentre, som trækker væksten i august. Hotellerne er steget 7,4 pct., feriecentrene med 8 pct. og lystbådehavnene med 14,1 pct. Til gengæld er der tilbagegang for camping på 3,2 pct., feriehuse 6,5 pct. og vandrerhjem 4,2 pct. sammenlignet med august sidste år.