Dansk turisme på vej mod rekordår

Cyklister på Fanø.

Cyklister på Fanø.

TURISME: Det danske turisterhverv med omsætning på 95 milliarder kr. og 115.000 ansatte har kurs mod et af sine bedste år. Erhvervsministeren snart klar med ny strategi for dansk turisme.

Sommeren 2016 kan blive en af de bedste for den danske turistbranche. Nye tal fra Danmarks Statistik for juli viser, at der blev udlejet flere sommerhuse, og at flere udenlandske turister overnattede på danske hoteller og feriecenter end nogensinde før.

Især flere tyskere overnattede i de danske sommerhuse, og på de danske hoteller var der for syvende år i træk tale om juli-rekord, noterer VisitDenmark.

”Det understreger, at turisme er væksterhverv med kæmpe muligheder for Danmark. Men hvor den hårde konkurrence med andre destinationer kræver, at vi tilbyder de rette rammevilkår og har fokus på udvikling,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Den nye turismestrategi, som regeringen snart præsenterer, vil indeholde pejlemærker for dansk turisme frem mod år 2025: ”Strategien skal sikre, at dansk turisme kan klare sig i den internationale konkurrence. Det skal bl.a. ske ved at forbedre turismeerhvervets rammevilkår,” siger ministeren.

I en kommentar til ministerens foreløbige udspil, siger adm. direktør i Horesta, Katia Knipschildt Østergaard: ”Det glæder os, at Troels Lund Poulsen noterer sig den store vækst i vores branche, men som han rigtigt siger, så er erhvervets potentiale større. Derfor ser vi frem til at fortsætte det tætte samarbejde med ministeren om at styrke branchen. Vi har en række vækstforslag, som vil have indflydelse på branchens bundlinje og beskæftigelse. Erhvervet viser år for år, at vi er førende til at skabe jobs i og uden for byerne.”

De seneste overnatningstal viser, at juli var god måned, især målt i tyske overnatninger. En fremgang på 20 pct. er med til at trække de udenlandske overnatninger op på fremgang på syv pct. i forhold til juli sidste år.

Det betyder, at de udenlandske overnatninger i årets første syv måneder nu er ca. seks pct. højere end sidste år. I juli var der også fremgang i overnatningerne fra bl.a. USA (+9,7 pct.), UK (+3,8), Italien (+23), Spanien (+26) og Frankrig med et plus på næsten 18 pct.

Juli-tallene viser også tilbagegang fra det norske, svenske og hollandsk marked. Til gengæld tegner disse markeder sig for pæne stigninger i feriehusbookninger i august.

Ifølge Horesta lagde de danske hoteller i juli senge til ca. 25.000 flere overnatninger end samme måned i fjor. Region Hovedstaden oplevede et fald i overnatninger på 1,8 procent, men dette blev mere end opvejet af en øget omsætning pr. værelse.

Alle de øvrige regioner havde fremgang i overnatningstal: Region Sjælland gik frem med 7,8 pct., Midtjylland 7,2, Syddanmark 5,4 og Nordjylland 0,4 procent.

Det var især turisterne fra de nordiske lande, som svigtede i juli. Både antallet af nordmænd, svenskere og finner faldt. Der var også et fald i antallet af kinesere, hollændere og schweizere. Til gengæld var der fremgang i tyskere, amerikanere, italienere, spaniere, franskmænd og belgiere.

”Meget tyder på at vi er på vej mod endnu et rekordår,” siger Horesta-formand, Jens Zimmer Christensen.

Antallet af hotelværelser i Danmark er siden 2009 steget 7.000 – en udvidelse på 19 pct.

Feriehusudlejernes Brancheforening oplyser, at i juli var der fire mio. overnatninger i de danske feriehuse, en stigning på 4,8 pct. i forhold til juli 2015. Det er det højeste antal overnatninger siden 2004.

Denne stigning skyldes de tyske gæster, som med 1,9 mio. overnatninger i juli går frem med 368.000 eller 24,7 pct. i forhold til sidste år.