Dansk turisme til debat

Fra Turismepolitisk Årsmøde. Fra venstre erhvervsordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, turismeordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, og konferencier Ane Cortzen. Foto: Kaj Bonne.

TURISME: Der var udsolgt og venteliste ved sidste uges Turismepolitisk Årsmøde med 250 deltagere. Højdepunkt blev debat mellem Folketingspolitikere. ”Mange visit-destinationer tænker for meget i fysiske grænser,” lød det.

Turismepolitisk Årsmøde i Københavns Lufthavns Vilhelm Lauritzen-terminal blev indledt af lufthavnens adm. direktør, Thomas Woldbye, der bl.a. sagde: ”København får ikke turismevækst af sig selv. Lige nu er København en cool destination. Men når det gælder flyselskabers åbning af nye ruter, er Københavns Lufthavn i andet lag. Flyselskaberne åbner først på sikre markeder.”

Blandt de mange indlæg ved Turismepolitisk Årsmøde kom det nok mest interessante fra debat mellem erhvervsordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, og turismeordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff.

Rasmus Horn Langhoff roste regeringens målsætning med den nye nationale turismestrategi, ”men den siger ikke meget om, hvordan man kommer i mål,” sagde han og tilføjede: ”Turisme skaber vækst, udvikling og arbejdspladser, der ikke kan outsources. Men jeg er bekymret over fokus på f.eks. Kina, når vi har så mange potentielle besøgende fra Tyskland. Det er Tyskland, det drejer sig om. Vi har bl.a. behov for bedre telefon- og internet dækning. Den manglende dækning er pinlig. Jeg har besøgt mange danske visit-destinationer, mange tænker for meget i fysiske grænser og er for territoriefikserede.”

Venstres Torsten Schack Pedersen svarede: ”Den tyske nordkyst opgraderes. Derfor er det trist med kun 15 turismeprojekter ved de danske kyster. Vi ønsker vækst i hele Danmark. Mange dele af landet trænger til en håndsrækning, og Danmark har behov for bedre markedsføring. Men jeg er enig i behovet for bedre internetdækning, også i de danske sommerhusområder.”

Der var få spørgsmål til de to politikere. Det nærmest eneste kom fra turistchef Jimmi Petersen fra VisitVesthimmerland, der spurgte, hvor mange turistchefer, regeringen havde rådført sig med forud for udarbejdelsen af den nationale turismestrategi. Svaret var, ifølge Jimmi Petersen, ingen…

”Man har overset de lokale turistchefer, der repræsenterer baglandet,” sagde Jimmi Petersen.

Efter sammenkomsten sagde bestyrelsesformand for VisitDenmark, Allan Agerholm, til standby.dk: ”Jeg kan kun være glad over, at så mange nu interesserer sig for dansk turisme, og at turisme er blevet et så stort erhverv. Det var vi ikke før. I dag er vi et erhverv med vind i sejlene.”

Arrangørerne af Turismepolitisk Årsmøde 2017 var Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, VisitDenmark og Turismeerhvervets Samarbejdsforum.