Bygget som MS Holiday og siden omdøbt til MS Magellan var krydstogtskibet en nordjysk stolthed, bygget på Aalborg Værft i 1985. Nu er det ved at blive hugget op i Indien. Wikipediafoto: Mark Wolfe.

Danskbygget krydstogtskib skal nu skrottes

Da krydstogtskibet MS Holiday i 1985 blev leveret fra Aalborg Værft var skibet det dyreste bygget i Danmark og på det tidspunkt verdens største krydstogtskib. Nu bliver det ophugget i Indien.

MS Holiday sejlede sine sidste fem år for britiske Cruise and Maritime Voyages, CMV, under navnet The Magellan. Det blev leveret fra Aalborg Værft i 1985, bygget for verdens største krydstogtkoncern, amerikanske Carnival Cruise Lines, der siden solgte det til CMV.

Skibet på 46.000 bruttoregistertons havde ved leveringen plads til over 1.400 passagerer og en besætning på mere end 600.

Da coronakrisen også ramte krydstogtindustrien, blev skibet lagt op i den engelske havneby Bristol, skriver blandt andet Maritime-executive.com

Magellan blev siden købt af græske Seajets, der blandt andet har specialiseret sig i at overtage ældre krydstogtskibe. Skibet sejlede i december fra England via Malta til Mellemøsten, hvor det igen blev solgt til et indisk firma med speciale i ophugning af krydstogtskibe.

Tilbage i Aalborg
I sommeren 2015 kom Magellan tilbage til Aalborg under et skandinavisk krydstogt med Cruise & Maritime Voyages. 100 tidligere værftsarbejdere blev inviteret ombord for at se skibet, de sammen med flere tusinde kolleger på værftet var med til at bygge fra 1983 til 1985.

Skibet, som dengang kostede 1,5 milliarder kroner, blev i øvrigt den sidst nybygning fra Aalborg Værft, skriver Aalborg Havn, Portofaalborg.dk, på sin hjemmeside. Da krydstogtskibet blev leveret fra Aalborg Værft i 1985 sejlede det på sin jomfrurejse til Miami i Florida, USA.

I 2005, da orkanen Katrina ramte New Orleans, blev Holiday kaldt ind, og i de efterfølgende to år fungerede hun som midlertidigt krisecenter og hospitalsskib for nogle af de mange, der mistede deres hjem under orkanen. Senere, i 2014, blev Magellan igen taget ud af sin normale rute i det vestlige Caribien og omdannet til 4-stjernet skibshotel under Vinter-OL i Sochi i Rusland, oplyser portofaalborg.dk

Ole Brøndum, daværende salgs- og marketingchef i Aalborg Havn, sagde i 2015 til havnens hjemmeside: 

”Der er ingen tvivl om, at Magellan har haft stor betydning for Aalborg – det er byens og værftets stolthed. Det er tydeligt at se med de mange mennesker, der mødte op på kajen for at tage imod skibet. Vi er glade for, at Cruise & Maritime Voyages har bragt skibet tilbage til byen og har givet de mange borgere og værftsarbejdere den store oplevelse, det var at gense et af værftets største bedrifter.”

Relaterede artikler:

Ældre krydstogtskibe overlever ikke coronakrisen

19 nye krydstogtskibe søsættes i 2021

Kæmpe krydstogtkoncern får ny storaktionær