Et bredt politisk forlig genåbner de danske grænser fra onsdag i næste uge og frem mod 28. juni. Incidenstallene forhøjes og risikovurdering baseres på smittesituationen i de europæiske lande.
De fire faser i Folketingets brede genåbningsaftale indeholder blandt andet disse elementer:
Fase 1, fra 21. april: Hele verden er ikke længere kun “rød,” men opdelt i gule, orange og røde lande og regioner. I stedet indføres ugentlige risikovurderinger baseret på smittesituationen i et givent land eller region.
Personer, der rejser fra gule lande og regioner, undtages fra isolationskrav, oplyser aftaleteksten.
Ifølge aftalen behøver erhvervsrejsende ikke længere isolere sig efter endt rejse, mens for eksempel danskere, der rejser til egen ødegård i Norden, heller ikke behøver gå i isolation efter rejsen. Ligeledes undtages færdigvaccinerede fra gule lande og regioner, fra isolationskrav.
Flere muligheder for færdigvaccinerede
Fase 2 begynder efter planen 1. maj. I fase 2 kan færdigvaccinerede danskere og turister fra gule og orange EU- og Schengenlande rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation.
Og kravet om en negativ coronatest ved indrejse til Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod nu 24 timer.
Fase 3 forventes at træde i kraft 14. maj, når danske borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik. Her vil kravet om ”anerkendelsesværdige formål” for udlændinges indrejse fra orange lande til Danmark afskaffes.
Ligeledes fra 14. maj hæves den såkaldte incidensgrænse for at lukke/åbne gule og orange zoner fra de hidtidige 20/30 til 50/60 smittede per 100.000 borgere per uge. Hidtil har et land eller en region gået fra orange til gul ved et incidensniveau på under 20 nysmittede per 100.000 indbyggere per uge, mens landet eller regionen er gået fra gul til orange ved et incidenstal på 30 eller derover.
Fra midten af maj vil grænserne blive på 50/60. Kigger man på den aktuelle smitteudvikling i Europa, så vil der med incidensgrænsen på 50/60 være to lande i EU og Schengen, som det vil være muligt at rejse til lige nu, henholdsvis Island og Portugal samt i nogle få regioner i andre lande.
For gule lande vil der ikke være krav om anerkendelsesværdige formål eller isolation, mens der for orange lande ikke vil være krav om anerkendelsesværdige formål for udlændinge med bopæl i EU-og Schengenlande.
Venter på EU’s coronapas
Fase 4 forventes at træde i kraft den 26. juni, når EU-coronapas (Digital Green Certificate, red.) er indført. Med et EU-coronapas kan man holde sommerferie i Europa, og turister med coronapas kan holde ferie i Danmark.
Hele aftaleteksten om ”Aftale om en gradvis genåbning for rejseaktiviteter” kan læses via dette link til Justitsministeriet.
Relaterede artikler:
“Det er mere end bare symbolpolitik”