Overnatninger på blandt andet danske hoteller var med udgangen af august i år højere end i hele 2021, oplyser Danmarks Statistik. ”Men bekymringerne er alligevel store,” siger HORESTA.
I de første otte måneder af i år var der 29,9 millioner overnatninger på danske hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne.
Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.
Sammenlignet med samme periode i 2019, det sidste år før COVID-19, er det en stigning på 11 procent. I forhold til samme periode i 2021 er der tale om en stigning på 44 procent.
Det betyder, at overnatningerne til og med august i år oversteg antallet af overnatninger i hele 2021, konstaterer Danmarks Statistik.
I sommermånederne juni, juli og august var der samlet 19 millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne. Der var 11,3 millioner danske og 7,7 millioner udenlandske overnatninger.
Fordobling af udenlandske overnatninger
Sammenlignes med sommeren 2021 er der sket et fald i de danske overnatninger på 6,5 procent, men dette opvejes af en stigning i de udenlandske overnatninger på 116 procent, altså mere end en fordobling i udenlandske overnatninger. Både de danske og udenlandske overnatninger er højere for sommerperioden i 2022 end i årene før COVID-19, oplyser Danmarks Statistik.
I august i år var der 6,2 millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og i lystbådehavne. Således er august 2022 den august, der har haft det højeste antal overnatninger nogensinde, skriver DS og tilføjer:
”Med 2,3 millioner overnatninger havde hotellerne den bedste august i statistikkens historie. Det var både danske og udenlandske overnatninger, der med henholdsvis 1,3 millioner og 990.000 overnatninger bidrog til det høje antal hotelovernatninger. De øvrige overnatningsformer oplevede alle et fald i danske overnatninger, men en markant stigning i de udenlandske overnatninger, sammenlignet med 2021,” fortæller Danmarks Statistik.
HORESTA: Sommerrekord – men bekymringerne er store
I en pressemeddelelse med kommentar til de nye tal fra DS skriver HORESTA:
”Da den sidste omgang restriktioner bortfaldt i februar, var der næppe mange i hotelerhvervet, der turde tro på, at sommeren ville byde på en samlet overnatningsvækst for branchen. Særligt i hovedstaden savnede man de internationale besøgende. Ikke desto mindre var der i juni, juli og august 13,6 procent flere overnattende på hotellerne sammenlignet med rekordåret i 2019.”
Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA, siger i pressemeddelelsen: ”Det er rigtig glædeligt, at efterspørgslen lynhurtigt vendte tilbage til store dele af oplevelseserhvervet. Og vi er ikke i tvivl om, at virksomhederne kunne have fået endnu flere gæster, hvis den nødvendige kvalificerede arbejdskraft havde været til rådighed.”
Men selvom tallene vækker stor glæde, så er bekymringerne bestemt ikke forbi, understreger Kristian Nørgaard.
”Desværre er den ene krise nu blevet erstattet af en anden. Mange virksomheder oplever lige nu historisk store regninger. Så store stigninger i udgifterne kan betyde, at det simpelthen er umuligt at skabe en sund forretning,” siger HORESTAs politiske direktør og tilføjer:
”Der er brug for, at vi hjælper erhvervet bedst muligt gennem denne krise. Der er brug for, at danskerne bakker op om deres yndlingsrestauranter, favorithoteller og de oplevelsesvirksomheder, som de holder allermest af. Og fra politisk side er der brug for at, at man gør det billigere at drive virksomhed ved at sænke momsen og det skyhøje afgiftsniveau, erhvervet er underlagt.”
Dansk Erhverv: Rekordsommer for dansk turisme
De nye tal fra Danmarks Statistik vækker glæde hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer hoteller, feriecentre, campingpladser, lystbådehavne og feriehusudlejning.
I sin pressemeddelelse siger Kirstine Tolstrup Nielsen, chefkonsulent Dansk Erhverv:
“Det er en fantastisk fremgang. Turismen er gået fra at være helt i knæ under coronakrisen til at toppe med ny rekord denne sommer. Vi ridder på en bølge af efterspørgsel. Det store spørgsmål er, hvor længe det varer ved.”
Videre siger chefkonsulenten: “At sommeren blev en så stor succes, skyldes især stor opsparet lyst blandt de udenlandske turister til at holde ferie i Danmark. Det gode sommervejr har også været en medspiller. Med hedebølgen over Syd- og Centraleuropa, har pilen peget på Danmark som en mere behagelig sommerdestination.”
Dansk Erhverv konstaterer også, at de nye overnatningstal fra Danmarks Statistik peger på en normalisering af danskernes rejseadfærd i sommerferien efter coronakrisen. Verden er åben igen og derfor var mange danskere på sommerferie i udlandet.”
Relaterede artikler:
Flere overnatninger end nogensinde før