Danske politikere er håndsky over for turismen

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Gang på gang bliver det understreget, hvor lidt politikerne følger med i forholdene for turismen i Danmark, og denne uges debat om emnet var ingen undtagelse.

Af Ejvind Olesen   

Der var kun en eneste undskyldning for at have så få visioner om dansk turisme lokalt og globalt som Mette Reismann, socialdemokratisk ordfører på området og Venstres erhvervsordfører Hans Chr.Thonning, da de stillede op i et panel hos Danske Rejsejournalister på Hotel Wakeup Copenhagen i denne uge.

Undskyldningen var en rammende bemærkning fra Mette Reismann: ”Nu skal man huske på, at hvis Danmark var en virksomhed, var det noget helt andet, men det er et samfund, og ud fra det skal vi reagere.”

Det var godt sagt på en aften, hvor direktør i Horesta, Katia Østergaard, i den grad satte politikerne skakmat, og hvor direktøren i VisitDenmark, Jan Olsen, gjorde hvad han skulle. Ikke mere, ikke mindre, låst som han er med statsmidler, der fortsat svinder ind.

Hans Chr. Thonning havde bedst styr på tallene i medbragt power point, men man havde ikke indtryk af, at det var noget han særligt brændte for. Mette Reismann havde i og for sig – vurderet fra salen – mere engagement, men har ikke så meget at bruge sympatien til på vegne af regeringen.

Jo da, vi skal lære at smile, og vi skal se tiden an, så kommer nok også de sidste 25 procent momsafløftning for konferencer (vi rundede 75 procent fra årsskiftet).

Ganske som ventet havde de ikke fantasi til at forestille sig, at vi i Danmark (for eksempel som i vore nabolande) på noget tidspunkt vil få differentieret moms. Hvilken lavine ville det ikke starte fra andre! (bare tænk på økologiske grøntsager, som det næste krav, red.)

De to ordførere indrømmede, at der tales meget lidt om turisme på gangene i Folketinget. Det er et lavprioriteret område, som det stort set har været op gennem tiderne, siden jeg først gang skrev om emnet i 1973. De følgende 20 år bevilgede diverse regeringer omkring det dobbelte i nutidskroner til Danmarks Turistråd som til VisitDenmark i dag – og håbede så på ro.

Undtagelsen var Arne Melchior. Han kæmpede en heroisk kamp. Han rejste rundt i landet og fængede folk i Skagen, Esbjerg, Sønderborg, Odense, Nakskov og Helsingør. Holdt spændende taler, fik de lokale turistchefer med sig. Fik skabt Turismens Fællesråd for dog at have eget råderum, og endte med at blive Danmarks første og eneste turistminister. Det varede bare alt for kort.

En fhv. minister sagde engang til mig: ”Arne går rundt til partierne og samler ind til turismen. Ofte får han kun et afvæbnende smil med, inden der falder et par kroner af.”

Giv os et Turistråd igen. Start forfra. Gerne med en markant erhvervsperson i spidsen samt et par folketingsmedlemmer i bestyrelsen. Og få så hele Danmark til at brænde for sagen, som de jo allerede gør i København og ude i landet – men sjældent i takt.

Lad det blive en virksomhed og ikke et samfund! Gerne med et Turismens Hus, som også er Katia Østergaards drøm. En pendant til Landbrugets Axelborg.

God weekend