MANGELVARE: Grækenland er på ingen måde i førertrøjen, det gælder all inclusive hoteller. Det er en mangelvare, siger RID’s (Rejsearrangørerne i Danmarks) formand Peder Hornshøj, Bravo Tours, som dog ser muligheder for opsplitning. Spies har allerede et hotel, hvor man spiser ude i lokalområdet på kuponer.
”Man kan ikke stoppe udviklingen. Der er jo heller ikke rigtigt nogen, der vil nedlægge internettet, fordi det går ud over salget af aviser.” Sådan siger Peder Hornshøj, i en kommentar til Grækenlands ønsker – men ikke krav – om en spredning af turister i lokalsamfundet, som er forsvundet i takt med de mange all inclusive hoteller.
”Grækenland er ikke i førertrøjen, hvad all inclusive angår,” fortsætter han. ”Der er mangel på dem, og de er dyrere end for eksempel i Tyrkiet. Systemet er meget populært hos vore kunder, og jeg tror det kan føres tilbage til finanskrisen, hvor folk af gode grunde blev mere sparsommelige.
Med et økonomisk opsving i udsigt, er jeg sikker på, at mange igen vil vælge at bo i en hotellejlighed uden pension, eller blot købe morgenmad på hotellet.
Jeg kunne, som et kompromis, opfordre til, at man udvikler et produkt, hvor man for eksempel ikke har middagen om aftenen inkluderet. Det er også en oplevelse i sig selv at spise på lokale restauranter”, siger Peder Hornshøj.
Spies har i dag allerede et hotel på Tenerife, hvor der er en aftale om spisebilletter til tre eksterne restauranter. Morgenmaden serveres i hotellets poolbar, og middagen erstattes med billetter til tre udmærkede lokale restauranter.
Generelt mener adm. direktør i Spies, Jan Vendelbo, at det slet ikke er det store problem i Grækenland. ”All inclusive udgør kun seks procent af vore gæster til landet. De små øer og infrastrukturen generelt er ikke egnet til all inclusive.
På Rhodos er det naturligt med et stort udbud, og jeg mener ”giv kunderne, hvad de ønsker, og man skal ikke glemme, at all inclusive hoteller skaber masser af arbejdspladser.
Man skal passe på med at male et billede af, at systemet ødelægger et rejsemål. Langt de fleste findes, hvor der ikke før var noget lokalt liv. Se på rejsemålene ved Rødehavets kyster i Egypten. Her var i princippet kun sand før i tiden. Det samme for mange resort i Caribien,” slutter han.
Hos Star Tour agter man ikke at ændre noget. ”På vores all inclusive-koncepter, bestræber vi os på at ansætte lokalt personale og at anvende lokale råvarer, så det hele kan blive rodfæstet i den lokale økonomi.
De seneste år har vi gjort meget for at løfte kvaliteten, og den vil kun blive endnu bedre i fremtiden,” siger pressechef Nikolai Gaardboe Johnsen.