Portugal er et af de i første omgang få lande, der forventes helt eller delvist genåbnet for rejser til når de danske rejsevejledninger justeres fredag eftermiddag. Her arkivfoto fra Cascais-området ved Lissabon fra Turismo Cascais.

Danske rejsevejledninger genåbner for rejser i dag

Finland, Island, Malta, Portugal og Rumænien kan blive de lande, der genåbnes for når de danske rejsevejledninger opdateres i eftermiddag. Blandt andet forventes også Mallorca på listen.

Den danske rejsebranche holder vejret spændt om, hvilke meldinger Udenrigsministeriet officielt kommer med omkring klokken 16 ved den ugentlige opdateringer af de danske rejsevejledninger.

I dag går genåbningen af de danske rejsevejledninger nemlig ind i den næste fase, hvilket åbner for flere rejsemuligheder og blandt andet, at danskere ikke skal i karantæne ved hjemkomst til Danmark.

Med de nye regler havde det eksempelvis per 13. maj været muligt at rejse til den spanske ferieø Mallorca eller Portugal karantænefrit, skriver TV 2.

Udenrigsministeriet understreger, at man skal afvente de officielle rejsevejledninger klokken 16, men ifølge direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, vil man fra i dag kunne planlægge en forårsferie sydpå. ”Nu skal vi se de endelige tal, der kommer senere i dag, men vi er ret sikre på, at vi åbner for en række sydeuropæiske destinationer,” siger han til TV 2, uden at sætte navne på lande og destinationer.

Men Erik Brøgger Rasmussen sagde i går til DR.dk om grænseåbninger: ”Vi har en formodning om, at det bliver nogle af de sydeuropæiske destinationer, hvor smitten i en længere periode har været lav. Det kunne være regioner i Spanien, det kunne være regioner i Portugal og måske også nogle af de små øer, Malta for eksempel, men vi venter altså på de endelige tal.”

Smittetal kommer fra ECDC
Udenrigsministeriets opdateringer er rejsevejledningerne sker blandt andet på baggrund af de nyeste smittetal fra Statens Serum Institut. SSI får blandt andet sine data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Ifølge tallene fra ECDC er Finland, Island, Malta, Portugal (med Azorerne og Madeira) og Rumænien lave nok til åbning for rejser. Men om de alle genåbnes, afhænges også af disse landes indrejsekrav til for eksempel danske turister. Det samme har spanske regioner som De Baleariske Øer med for eksempel Mallorca og Ibiza, De Kanariske Øer samt et par spanske regioner på fastlandet.

Omvendt har Cypern det højeste smittetal, ifølge ECDC.

Fremover er blandt andet EU- og Schengen-lande gule, hvis antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere – incidenstallet – er under 60 per uge. Er der 60 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere om ugen, bliver landet kategoriseret som orange. Hvis et land først er blevet farvet orange, skal incidenstallet ned under 50 per uge, før det kan blive gult igen.

Justeringerne af de danske rejsevejledninger vil også åbne for indrejse til Danmark fra færdigvaccinerede udenlandske turister fra en række lande.

Relaterede artikler:

Udsolgt til sommerens første charterfly

Færøerne på briternes første grønne rejseliste

Danskerne sparer navnlig op til udlandsrejser