Generelt er danskerne glade for turister i deres lokalområder, viser ny VisitDenmark-undersøgelse. Her er det Liseleje på kysten i Nordsjælland. Foto: Daniel Overbeck for VisitNordsjælland.

Danskerne er glade for turister i deres lokalområde

Turisterne bidrager til den lokale økonomi, flere butikker, restauranter og aktiviteter. “Dansk turisme skal arbejde med at have befolkningens opbakning,” siger VisitDenmarks direktør.

Otte ud af ti danskere kan godt lide, at turisterne besøger deres lokalområde. Det viser ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for VisitDenmark blandt næsten 6.000 danskere. 79 procent af danskere mener ifølge undersøgelsen, at turismen har flere positive end negative konsekvenser for Danmark.

Jan Olsen, administrerende direktør for VisitDenmark, siger i en pressemeddelelse: ”Danmark tiltrækker flere udenlandske turister end vores nabolande Sverige og Norge til sammen, og turismen spiller en vigtig rolle i dansk samfundsøkonomi. Derfor er det vigtigt, at danskerne bakker op om turismen, og det bekræfter undersøgelsen, at de gør.”

Især danskere i områder præget af turisme, kan se fordelene ved turismen, lyder meldingen fra VisitDenmark.

59 procent af danskerne vurderer, at deres lokalområde er præget af turisme. 82 procent i de turismeprægede områder vurderer, at turismen har flere positive end negative konsekvenser, mens det kun gælder 62 procent i områder, der ikke er turismeprægede.

Turismen er katalysator for udvikling
”Mange steder i Danmark er turismen katalysator for udvikling. Det gælder storbyerne og kystområderne, hvor turisterne er med til at skabe et større udbud af butikker, restauranter og oplevelser,” siger VisitDenmark-direktøren og tilføjer:

”Det er en balancegang at få det til at lykkes, så turisterne får en lokal oplevelse, samtidig med at borgerne har plads til at leve deres hverdag. Undersøgelsen viser, at samspillet mellem borgere og turister overordnet set fungerer i Danmark.”

Selv om danskerne generelt er positive over for turisterne, er der enkelte områder, hvor opbakningen ikke er i top, oplyser VisitDenmark.

36 procent af danskerne vurderer, at der er flere positive end negative konsekvenser ved krydstogtturismen, mens 16 procent mener det modsatte. Resten er neutrale eller har ingen mening. Samtidig mener en lille andel af danskere, at turismen har en negativ påvirkning på miljø, natur og mulighederne på at bevæge sig ugeneret rundt, viser undersøgelsen.

Turisterne skal spredes uden for højsæsonen
”Turismedanmark har også fokus på at sprede turisterne mere rundt for at undgå trængsel, for eksempel ved at tiltrække turister uden for højsæsonen. Det skal dansk turisme fortsat arbejde med for at have danskernes opbakning,” siger Jan Olsen.

Selve undersøgelsen er gennemført af Epinion for VisitDenmark i oktober som spørgeskemaundersøgelse blandt 5.971 danskere.

Undersøgelsen gennemføres som et initiativ i ”Den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme” for at undersøge danskernes holdning til turismen.

Hele undersøgelsen med den nationale måling findes i rapporten “Turismen og lokalbefolkningen.”

 

Relaterede artikler:

Kårer Danmark som verdens 7. bedste rejseland

Krigen giver færre krydstogtskibe i Danmark i 2023

Ny formand for turismeudvalget i Dansk Erhverv