Danskerne er ved at være mættet med krydstogter

Krydstogtskibe i Københavns Havn – foto: Wonderful Copenhagen.

CRUISE: Det samme gælder nordmænd og svenskere, ikke mindst falder tallet i vort eget område op langs den norske kyst og til Baltikum. Vi vil have solskin, hvis vi skal på krydstogt.

For fem år siden tog 40.990 danskere på krydstogt på havene, og noget færre på flodcruise. Sidst år var det officielle tal på havcruise faldet til 35.222 og ser ud til at stige en anelse i år med ca. en procent. Det skriver Cruise Lines International Association

Tallet for flodkrydstogter rundt om på Europas vandveje findes ikke officielt bl.a. på grund af mange private busselskaber. Men tallet er formentlig i underkanten af de store krydstogter. Et godt tip for danskere på krydstogt totalt i år ligger nok på ca. 75.000.

Baseret på de seneste fem år er der en skandinavisk tilbagegang på 5,2 procent. Værst er det gået for det norske marked, hvor antallet af norske krydstogtpassagerer faldt fra 180.000 i 2012 til 99.000 sidste år.

Når det går den forkerte vej i Skandinavien, kunne grunden for en stor del være krydstogtrederierne selv. De har generelt sat priserne op for skibe ud fra skandinaviske havne (også fra København), det kolde, blæsende og regnfulde vejr sidste sommer, som er fortsat i år – samt meget lidt fantasi, når ruterne planlægges.

Opskriften er klar: Op langs Norges kyst og hjem, en enkelt tur helt op til Nordkap og Baltikum med St. Petersborg og Tallin. Samt den kendsgerning, at de helt store og nyere skibe nu sættes ind i Fjerne Østen før Skandinavien.

Der er stort set udsolgt på samtlige afgange på de nævnte ruter, blot med passagerer fra primært USA, Storbritannien og Tyskland. De er parate til at betale mere end skandinaver.

Væksten for hele Europa lå i 2016 på 3,4 procent. UK førte markant med et plus på 11,3 procent og Tyskland steg 5,6 procent.

Middelhavet faldt med 2,3 procent af de samlede europæiske bookinger. Men større kapacitet og flere af de store tre stjernede skibe betyder, at førstepladsen holdes. De fem stjernede skibe har større andel af afgangene i Det Græske Øhav. Caribien udgør 29 procent og Nordeuropa med Baltikum 21 procent af det samlede antal pladser solgt sidste år til europæere.

Hos de danske bureauer er tendensen klar. Halvdelen vælger Middelhavet og Caribien. Primært fordi danskerne vil have solskin, når de skal på krydstogt.

Selv om krydstogtferie generelt er blevet dyrere, er flybilletter til byer ved de to områder blevet klart billigere.