Stillestående turistbusser hos Lyngby Turistfart. Pressefoto via Dansk PersonTransport.

De fleste danske turistbusfirmaer trues af konkurs

To ud af tre danske turistbusvognmænd frygter konkurs, hvis der ikke kommer flere hjælpepakker og lempelser for turistkørsel, herunder grænseåbninger til flere lande.

Coronakrisen har også lukket nærmest al buskørsel til events, forsamlinger og inden- og udenlandske turistaktiviteter, som turistbusbranchen lever af. Det har givet branchen trecifrede milliontab, der forventes at blive endnu større, skriver Dansk PersonTransport, DPT, i en pressemeddelelse.

DPT er brancheforening for den danske persontransport og repræsenterer ifølge foreningen omkring 2.000 vognmænd indenfor blandt andet rute, turist, taxi og fjernbus.

I en medlemsundersøgelse for Dansk PersonTransport siger 63 procent af turistbusvognmændene, at de er i ”meget stor” eller ”stor” risiko for at gå konkurs inden 2021, hvis hjælpepakkerne ophører 8. juli og der ikke kommer yderligere åbning af samfundet før august/september.

Branchen har allerede under den hidtidige lukning tabt over 300 millioner kroner, oplyser DPT og tilføjer:

”Med den nuværende plan for genåbningen af samfundet, forventer 72 procent af turistbusbranchen et tab på over 75 procent af omsætningen resten af året sammenlignet med 2019. Det svarer til en yderligere nedgang i omsætningen på 725 millioner kroner.”

”Vi har udsigt til en katastrofe”
”Vi står over for en katastrofe for en branche, der servicerer foreningsliv, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og turismen i Danmark,” siger administrerende direktør for Dansk PersonTransport, Michael Nielsen, og fortsætter:

”Hvis staten ikke sikrer økonomisk hjælp og en genopretning af denne sektor, forventes over 60 procent virksomhederne at gå konkurs. Der er behov for en genopretningsplan og en vækstpakke. Samtidigt skal der også etableres forskellige lånegarantier. Disse tre prioriterede aktiviteter er essentielle, hvis der skal være danske turistbusser til at servicere skoler, virksomheder, turisme og kultur fremover.”

Foreningen ønsker blandt andet, at busture til alle områder i Tyskland bliver tilladt uden begrænsninger – altså også til byer over 750.000 indbyggere, der frarådes i de nuværende danske rejsevejledninger.

Ligeledes håber DPT, at Danmark senest i juli åbner grænserne til de samme lande, som vores nabolande har åbnet grænserne til og at det bliver tilladt for udenlandske turister at bo i hele Danmark – også i hovedstaden,” skriver Dansk PersonTransport, DPT, i pressemeddelelsen.

Relaterede artikler:

Rejsebureau kører atter turister på ferie

“Pensionist-turisterne tager det oppefra og ned”

”Vi vil ikke vide, hvad der vurderes. Vi vil have datoer”