En af Danmarks fine turistattraktioner er Egeskov Slot på Fyn. Foto for VisitDenmark: Mark Trustrup.

Derfor holder vi ikke ferie i Danmark

Kulturen i et andet land og det danske vejr var årsagen til, at 38 procent af danskerne valgte udlandet til en ferie sidste år, fremgår af ny årsanalyse.. ”En ferie i Danmark er mest for ældre mennesker”.

At blive bekræftet i sin egen opfattelse er ikke nær så spændende, som at blive modsagt. Det kan være et spørgsmål til brug for den rigtige markedsføring. Det er det ofte. Men det kan også være baggrund for en redaktionel artikel, eller materiale til at få fat i en god sponsor.

Og analysebureauer har vi nok af. De skal i reglen have op til 1.200 – 1.300 respondenter sammen med den rigtige demografi, før man kan regne med resultatet.

Nu har VisitDenmark og Dansk Kyst- og Naturturisme barslet med deres årlige analyse, som er udarbejdet af Epinion blandt 1.717 respondenter om danskernes ferievaner med at holde ferie i deres eget land. Basen er afholdt ferie i 2017. Og som altid er der spørgsmål så som: ”Barriere for ferie i Danmark” og ”Årsag til ferie i Danmark”.

Den første vil spørgerne nok ikke bryde sig om, mens den sidste er oplagt til fælles klaphat og flaghejsning. Spørgsmålet er om ikke, at det er den med barrieren man kan lære mest af – og bruge i det fortsatte arbejde.

Bedre vejr og anden kultur
Lad os derfor tage den om, hvorfor man ikke vælger dansk ferie. Det er bedre vejr og anden kultur, som lokker de 39 procent af de adspurgte til udlandet. Den holder ikke i år med den forrygende sommer, vi har taget hul på. Hvis de ikke har taget beslutningen for nogle måneder siden.

For 13 procent var det tilfældigt, at ferien ikke blev holdt i Danmark, og så var der jo lige dem, der ville på skiferie. Her var det naturligt at fravælge.

Blandt svarene fandt vi følgende:

1. Det minder for meget om hverdagen at holde ferie i Danmark. 2. Jeg vil godt opleve nye smagsoplevelser i min ferie. 3. Jeg har endnu ikke set et attraktivt tilbud på en dansk ferie. 4. Jeg har set det man kan opleve i Danmark. 5. Jeg ved ikke rigtigt, hvad der er at se i Danmark. Og den sidste: 6. En ferie i Danmark er for ældre mennesker.

Den med de ældre mennesker får man ikke mange points for. Og dog, tænk lige på de mange 60 plus, som nu om dage lever meget længere. Og har råd til at gøre det. Det er et meget stort og købekraftigt publikum i det danske feriemarked.

Så er der en gruppe, som marketingfolk vil lægge mere vægt på, nemlig børnefamilier med børn under 18 år i husstanden.

Her svarede 56 procent, at de var på ferie i Danmark i 2017 – til gengæld er det kun 35 procent der forventer at holde dansk ferie i år. Men da de blev spurgt, anede de heller ikke, hvor godt vejret ville blive, foreløbigt i maj og juni.

Flydende plejehjem
Jeg vover springet til en anden analyse, hvor vi lagde meget vægt på dem, der svarede, at de aldrig har været på krydstogt. Sådan er det jo for de fleste danskere, selv om nybegyndere bliver flere og flere hver år.

Det var en analyse, som vi i sin tid lavede til Berlingske og Take Off `s krydstogtmagasin  sammen med A&B Analyse om  at spørge Danmarkspanelet (ca. 1.200 respondenter)  om de nogensinde havde været på krydstogt, og hvorfor ikke.

Her var nogen af de gode (og morsomme svar) svar:

1. Min mand kan ikke svømme. 2. Vi ville gerne, men vi har hund. 3. Min mand har ingen smoking. 4. Vi behøver ikke at tage på krydstogt for at kede os. 5. Jeg bliver let søsyg. 6. Vi har ikke råd, det er alt for dyrt. 7. Vi går somme tider tur på Langelinie. Vi skal ikke ud med et flydende plejehjem 8. Vi er på slankekur. 9. Når man ikke kan fiske fra skibet, har det ingen interesse. 10. Der er alt for mange mennesker om bord.

Jeg var overrasket over svarene. Hvordan havde vi egentlig påvirket læserne efter at have skrevet om emnet i de samme medier i 25 år. Men det lærte mig, hvis ikke jeg vidste det i forvejen, efter at have haft ca. 5.000 gæster med på krydstogt i en 30-årig periode, hvordan danskerne opfatter krydstogter i almindelighed. Med sund skepsis.

Svarene til spørgsmålet: Hvorfor har I været på krydstogt var en ren bekræftelse på mine artikler.

Når den nye analyse fra VisitDenmark og Kyst- og Naturturisme fastslår, at 63 procent af de adspurgte forventer at tage på kyst-eller naturferie de næste 12 måneder, og at kun tre ud af 10 danskere også vil tage på en storbyferie, så kan spørgerne i netop denne analyse kun være tilfredse.

Prisen er afgørende
 Tilbage står det dybt mærkelige. Kun i et enkelt af de mange svar, nævnes prisniveauet. Uanset hvor mange analyser, der hvert år fabrikeres om rejsemønster og turisme, er prisniveauet normalt noget helt afgørende.

Det viser sig altid, som det vigtigste parameter. I denne uge kan man købe billet med Norwegian fra København til Helsingfors for 199 kr.  Hvorfor så ikke tage til Finland?  Og Helsingfors er da dejlig by. Der kan det også være godt sommervejr.

Som man råber i skoven, får man svar.