Det arabiske forår lukkede Gulf Air-rute til København

4. februar stopper Gulf Air fra Bahrain sin daglige rute til Københavns Lufthavn. Politik og religion var med til at lukke ruten.

Gulf Air ville hovedsageligt flyve skandinaviske passagerer fra Københavns Lufthavn til Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan.

Selskabet havde et omfattende lokalt/regionalt netværk ind i ”det gamle Persien” – modsat Emirates og Qatar, der lever af at transportere passagererne videre fra deres hubs i hhv. Dubai og Doha til Sydøstasien, Indien og Australien/New Zealand. Dermed skulle der have været plads i markedet til alle tre selskaber.

Men de planer led et alvorligt knæk med Det arabiske Forår. Bahrain oplevede betydelige politiske problemer, der endte med en massiv nedkæmpning af modstanden – en situation, hvor et sunni-muslimsk mindretal (magthaverne) nedkæmpede majoriteten i det ellers shia-muslimske land.

Resultatet var at Gulf Air mistede alle sine destinationer i de shia-muslimske lande, Iran, Irak og Afghanistan. Dermed var forretningsmodellen i bund og grund ødelagt, siger en iagttager til standby.dk

For efter 1½ år på København-Bahrain lukker Gulf Air 4. februar sin daglige rute. Lukningen er samtidig led i større rutereduktion hos det økonomisk trængte flyselskab.

København er en af bare fem lufthavne, Gulf Air betjener i Europa. Også ruten til Rom lukkes – tilbage er Frankfurt, London og Paris.