Det blå kort gælder altså ikke i Tyrkiet

det blå kortONSDAGSKLUMME: Det måtte gå sådan, at eksperter regner rigtigt, mens de, der vil skræve over det hele, har større risici for skæverter. Sådan også når det gælder rejseforsikringer.

Af Ejvind Olesen

Det offentlige var sandt at sige ikke i topform med hensyn til informationer, da regionerne besluttede sig til at spare udgifter til det gule sygesikringsbevis og anbefale borgerne at bruge det blå kort i stedet for.

De to store rejseforsikringsselskaber var imidlertid oppe på mærkerne og forklarede i kampagner, hvad der kunne gå galt i august sidste år. Desværre blev de nok mødt med en del skepsis hos forbrugerne, som mere anså det som reklame for egne produkter end for sund forbrugeroplysning.

Og bedre blev det ikke af, at de store forsikringsselskaber benyttede lejligheden til at fortælle, alt hvad den kunne – og vel fortsat kan – inden for rejseforsikring. Men desværre også til urealistiske priser, som nu svier til dem selv, hvilket igen betyder, at de varsler prisforhøjelser. I første omgang Tryg, som nævnt her på siden i går.

Det gør Europæiske og Gouda til gengæld ikke. De havde nemlig erfaring nok til at se, hvad der ville ske. Og selv om de havde en vis forventning til at få nogle grundudgifter dækket via regreskrav til det offentlige (det blå kort), viser det sig at være bureaukratisk og besværligt.

Gouda forsøger tilsyneladende, men har ikke de store forventninger, mens Europæiske slet ikke regner med at få noget retur via kundernes blå kort.

Selv i dag mere end et år efter, at ordningen trådte i kraft, har danskerne ikke styr på, hvad det blå kort egentlig dækker. Således kom der fra Tyrkiet i sommer flest sager til Gouda Alarmcentral.

En analyse som TNS Gallup har lavet for Gjensidig Forsikring og Gouda viser, at hver fjerde fejlagtigt tror, at det blå kort også gælder for Tyrkiet, der som bekendt ikke er medlem af EU.

”Vores erfaring er, at det stadig er hver tiende, der rejser uden rejseforsikring,” fastslår direktør Uffe Svennson fra Gouda Rejseforsikring.

Det er egentlig uforståeligt, at forbrugerne vælger at spare en sådan udgift, når de dog må være klar over, hvor stor risikoen er. Og det blå kort er det offentliges undskyldning for at inddrage det tilsvarende gule.

Man forstår godt, at danskerne selv skal betale for deres ferieforsikring, men hvor var det dog en kluntet start for godt et år siden, og så er det ikke engang overstået endnu.

Og mange har de ikke engang et rejsebureau til at råde dem. De kan selv, vil selv, via tilgængelige hjemmesider. Resultatet bliver derefter.