Det koster at gradbøje luksus på skiferie

ANKENÆVN: Et kærestepars ønske om en intim og romantisk luksus skiferie endte med fællesspisning med 18 personer på fransk chalet, hvor der efter middagen var masser af mandehørm og sjofel tale.

Af Ejvind Olesen

For et års tid siden var et kærestepar så skuffede over en skiferie til Alpe d`Huez med Nortlander Skinetwork, at de endte med at klage til Rejseankenævnet. Efter behandling i nævnet fik de 5.500 kr. i godtgørelse ud af 18.410 kr. betalt for rejse og ophold.

Inden de kom så langt, kan man ud fra sagsbehandlingen se, at det endnu engang er et spørgsmål om, hvordan man opfatter luksus. Et gennemgående tema for rigtig mange rejsearrangører, som skal være forsigtige med at omtale noget som luksus. Det være sig et hotel, et krydstogtskib eller noget helt tredje.

I Nortlander gradbøjer man lystigt et ophold på Hotel Nortlander Chalet Rois Mages, hvilket i den sidste ende kostede i Ankenævnets dom.

Bureauet skriver undervejs: ”Det er vores vurdering, at kunden (kæresteparret) har fået den rejse, de har købt ved vores sælger. Jeg medgiver dog, at ordet luksuschalet er brugt for løst. En bedre beskrivelse ville have været, at opholdet var med en strejf af luksus, da der er wellness, fire retters aftenservering samt beliggenhed i eksklusive omgivelser med skiløb tæt på chalet’et. Nu har vi fjernet ordet luksus i vores nye beskrivelse.”

Den fangede Ankenævnet og skriver blandt andet: ”Da bureauet har erkendt, at chalet’et ikke kan beskrives som luksus, som anført i hotelbeskrivelsen, finder nævnet, at rejsen har været behæftet med mangler, der berettiger til nedslag i prisen.

Klagerne (det unge par) skriver: ”Vi har købt en intim luksusferie, men fået et lejrskoleophold. Det var ikke intimt, romantisk og eksklusivt, men i stedet en indkvartering præget af højlydte festende gæster og spisning ved lange borde med 18 andre personer.

Da vi kommer tilbage fra en hel dag på ski, sidder der en gruppe mænd i spa’en og råber og skriger. Vi er til fælles spisning. Gruppen synger fædrelandssange og taler højt og sjofelt under middagen. (Eksempler nævnt, men ikke egnet til gentagelse, red.)

Den luksuriøse mad er også nævnt i klagen. Specielt det, at bureauet har sendt egne danske kokke til Frankrig for at forberede de fire retter. Det viste sig, at de lavede mad i et fælleskøkken, hvorfra maden så blev leveret.

I nævnets vurdering indgår også, at værelset var svært at varme op, skabet kunne ikke åbnes, og der lugtede af mug på gangen.

Kravet fra klagerne var fuld refundering. Nu blev det altså til 5.500 kr.