Det måtte jo komme

Peter Højland.

Peter Højland.

ONSDAGDSKLUMME: Vel hører det til sjældenheder, at en hel bestyrelse er så skyldbevidst, at den afgår sammen med den adm. direktør. Måske er det rigtigt, måske væltede mediestormen dem. Måske er det slet ikke retfærdigt.

Af Ejvind Olesen

De har været længe om det. Bestyrelsen og adm. direktør Lars Bernhard Jørgensen i Wonderful Copenhagen efter den økonomiske fiasko med Eurovisions Melodi Grand Prix fra København. Længe om at bestemme sig til at gå, og på den måde stort set påtage sig hele skylden. Orkestreret af en handlekraftig ny formand, Peter Højland.

Sagen er efterhånden belyst til mindste detalje, og så alligevel ikke. Ved en reception længe før afgørelsen om stedet var afgjort, mødte jeg Lars Bernhard Jørgensen og spurgte naturligt om nyheden. Han var optimist. ”Vi arbejder på sagen, for selvfølgelig skal det da være i København.” Det var vi ret enige om dengang. Uden at ane, hvilke genvordigheder, der lå forude.

Jeg har ikke altid været enig med Lars Bernhard, men altid haft respekt for hans faglige dygtighed og ikke mindst til hans politiske indgang til jobbet med at markedsføre København til en sammenkogt ret af offentlige og private midler.

Jeg har ofte rundret mig over, at VisitDenmark og Wonderful Copenhagen efterhånden var blevet lige store og ved flere lejligheder dobbeltdækkede, for eksempel ved turistmesser i udlandet. De havde/har dog stort set samme flagskib, nemlig København, for det øvrige Danmark.

Jeg synes også København burde have brugt flere kræfter på af få provinsboere til byen sommer og i weekender. Nu var det, som om det ikke var helt så fint, som at markedsføre sig i udlandet. Helt som VisitDenmark, der dog i sin formålsparagraf har markedsføring i udlandet, og slet ikke får midler til ”Danmark for danskere”. Så kunne København jo tage del i det i fremtiden.

Det ser heldigvis også ud til, at Peter Højland søger samarbejde med både VisitDenmark og andre turistsammenslutninger på Sjælland. Det er klogt at gå bredere ud. Også når der nu skal sammensættes en ny bestyrelse.

Til Lars Bernhard og Co, som nu forlader organisationen: Det er stort på forhånd at påtage sig skylden, men vi andre kan ikke bedømme det, før vi får alt at vide. Det kan fortsat godt være, at DR`s folk, som har så travlt med at vaske hænder, alligevel er de sande skyldige. Ikke fordi de ikke har de juridiske kontrakter i orden, for det har de givet, men fordi den så kendte DR mentalitet med ”vi alene vide” har trumfet et urimeligt dyrt projekt igennem. I stedet for at have sagt til Eurovisions folk. Sådan bliver det. ”Take it or leave it.”