Det var ikke Alletiders

04719_apo_sommersalgsstart2015_rabat5_940x320TORSDAGSKLUMME: Det begyndte så godt, da Kuoni besluttede sig til at gå ind i Skandinavien og erhvervede sig kriseramte rejsearrangører på stribe, men nu skal man ud at kæmpe for overlevelse.

Af Ejvind Olesen

Det var en artig overraskelse, da schweiziske Kuoni i går meldte ud, at koncernen er træt af at drive rejsebureauvirksomhed (primært charter) og i fremtiden vil koncentrere sig om incomming og hoteller, især i Fjerne Østen.

Derfor er en stor del af virksomheden sat til salg, og i vort område Kuoni Nordic i Stockholm med bl.a. Apollo og Falk Lauritsen i Danmark. Problemet er, at der i selve koncernen i fjor var en tilbagegang på 14 procent i turoperatør virksomheden, og at man har svært ved at se lyspunkter i år.

Nærmere kommer vi det ikke. Nu skal vi så se en medarbejderstab i frygt for fremtiden. Der kan gå nogle måneder, der kan gå et halvt eller et helt år. I værste fald kan man slet ikke finde en køber, og så sætter kun fantasien grænser for, hvad der kan ske.

Det regnskabsmæssige tal for den danske afdeling offentliggøres ikke, men branchefolk mener, der har været underskud i flere år. De i går offentliggjorte salgstal tyder dog på, at Apollo og Falk Lauritsen tilsammen havde 159.345 chartergæster sidste år. Ganske vist en tilbagegang på 15.113, men dog nok til at man skulle kunne leve pænt af det. Hvis man ellers fik bare nogenlunde programpriser. Måske er det at have eget charterfly, Novair, en belastning frem for det modsatte.

Jeg har fulgt denne sag tæt, siden jeg af Poul Erik Madsen i 1998 fik den første beretning om hans flirt med Kuoni i Schweiz. Jeg havde svært ved at tro det, men Poul Erik ringede kort efter og sagde, at nu var den hjemme.

Glad og stolt var han, da han kunne gå i gang med opkøb af Larsen Rejser, Dane Tours, Kisbye Rejser, Simons Charter og Herning Charter med det dyrt betalte navn Alletiders Rejser. Senere kom Apollo i de tre skandinaviske lande til. Apollo var et godt og veldrevet græskejet rejsebureau med et unikt speciale i Grækenland.

Det endte ikke lykkeligt, hverken for Poul Erik Madsen eller Kuoni, og især Apollo mistede sit gode græske image i sammenlægningen. Efter en stribe skuffelser nu 16 år senere har Kuoni så valgt at opgive hele den del af rejsebranchen – også i andre lande. Der er løbet meget vand i åen, siden Alfred Kuoni startede sin virksomhed i 1906. Og indsatsen i Skandinavien kunne have været en god ide, men blev det aldrig rigtigt. Også på grund af for mange lederskift undervejs.

Apollo Rejser har fået mange knubs i den senere tid på sociale medier. Om det er korrekt skal jeg ikke kunne sige. Men nu forestår en tid, hvor de ansatte skal endnu mere op på dupperne for at vise investorer, at det kan betale sig at investere i dem. Det er deres arbejdsplads, der er på spil. Og markedet for charterrejser er ikke just det bedste lige nu.