Pinlig ny magtkamp i Air Greenland

Bestyrelsesformand Julia Pars (foto) blev i sidste uge fyret af landsstyret, trods et økonomisk godt årsresultat for 2008. I stedet skulle folketingsmedlem Lars-Emil Johansen være nyt bestyrelsesmedlem. Men i torsdags meddelte han, at han ikke ville være bestyrelsesmedlem ”et sted, hvor medarbejderne er sure.”



Angiveligt havde repræsentanter for medarbejderne i bestyrelsen modsat sig valget af Lars-Emil Johansen.



Fredag bad landsstyret Julia Pars genindtræde i bestyrelsen, selvom styret få dage forinden mente, at hun ikke var den rette person.



Air Greenlands koncernchef, Michael Binzer, ser den politiske slingrekurs som nyt eksempel på, at grønlandsk erhvervsliv er præget af politisk indblanding, kammerateri og vennetjenester.



Han kaldte sidste år i Berlingske det et ”kæmpe problem,” at partifæller og politiske venner får stillinger i offentligt ejede, grønlandske selskaber, de ikke er berettigede eller kvalificerede til.



”Det er tydeligt demonstreret med det, vi lige har været igennem,” sagde han i weekenden til Berlingske.



Lars-Emil Johansen forsøgte efter Binzers kritik, at latterliggøre ham ved at skrive at Binzer ”fuldstændig amatøragtigt” kom med ”mistænkeliggørelse” af bestyrelsesmedlemmer og ledere i offentligt ejede selskaber i Grønland.



Den danske stat ejer 25 % af Air Greenland, det grønlandske hjemmestyre og SAS Danmark har hver 37,5 pct. SAS vil dog sælge sin aktiepost.



Foruden Grønlands Hjemmestyres repræsentanter, Bjarne Eklund og Julia Pars, er den danske stats repræsentanter i Air Greenlands bestyrelse Mads Kofod og Lars Tybjerg, SAS’ repræsentant er Lars Lindgrén, mens der er tre medarbejdervalgte medlemmer, Claus Motzfeldt, Elisabeth Fisker og Niels C. Frederiksen.



Den politiske fyring af Julia Pars har bl.a. resulteret i en Facebook-gruppe med foreløbig knapt 600 medlemmer under overskriften: ”Vi vil have Julia Pars tilbage.”





Og det har de så fået…

Skrevet af