Erhvervsminister Simon Kollerup og erhvervsministeriet ændrede mandag i denne uge hjælpemulighederne markant for de danske rejsebureauer, som uden en revidering af hjælpepakken står foran en række konkurser, siger Danmarks Rejsebureau Forening. Pressefoto af Simon Kollerup fra Erhvervsministeriet.

DRF: Erhvervsminister sender rejsebureauer i afgrunden

”Erhvervsminister Simon Kollerup ændrede hjælpepakken til danske rejsebureauer så de uden massiv hjælp går konkurs på stribe den nærmeste fremtid,” siger Danmarks Rejsebureau Forening.

En ny undersøgelse blandt Danmarks Rejsebureau Forenings cirka 100 medlemmer viser tegn på totalt kollaps. Nogle bureauer har kun kapital til at føre deres virksomhed videre i få uger, mens de fleste har meddelt DRF, at de kan klare et par måneder endnu.

Det overordnede billede er, ifølge direktør i Unitas Rejser, Morten Lysdal Damgaard, der er uddannet revisor og bestyrelsesmedlem i Danmarks Rejsebureau Forening, skræmmende:

”Rejsebureauerne kommer til at gå konkurs på stribe i den nærmeste fremtid, hvis der ikke sættes massivt ind fra regeringens side nu,” er budskabet.

Da Udenrigsministeriets rejsevejledninger 13. marts gjorde det umuligt at rejse ud af Danmark, opstod fra det ene minut til det andet et massivt tilbagebetalingskrav fra rejsekunderne på omkring eb milliard kroner, alene for den første måned. Det var penge, som kunderne retmæssigt havde krav på, men som i langt de fleste tilfælde for længst var betalt videre fra rejsebureauerne til underleverandører som blandt andet flyselskaber og hoteller.

Troede vi var kommet et godt stykke vej
”Vi er overordnet glade for muligheden for at kunne låne pengene gennem regeringens hjælpepakke, via Rejsegarantifonden, selvom der bestemt er knaster i hjælpepakken,” siger Morten L. Damgaard i en pressemeddelelse fra DRF og fortsætter:

”Knasterne har vi forsøgt at få fjernet gennem forhandlinger med erhvervsministeriet, og vi følte, at vi var kommet et godt stykke vej.

Derfor kom det som et stort chok, da erhvervsminister Simon Kollerup mandag i denne uge med et pennestrøg ændrede præmisserne i hjælpepakken.”

Morten L. Damgaard tilføjer:

”Reelt set tildelte man rejsebureaumarkedet halvanden milliard kroner den 26. marts. Rejsebureauerne begynder at tilbagebetale til kunderne for aflyste rejser – med forventning om, at kunne låne pengene i Rejsegarantifonden. Mandag i denne uge bliver beløbet så reduceret til omkring det halve. Ministeren har dermed sendt rejsebureauerne ud over kanten.”

Morten L. Damgaard understreger, at ændringen ingen betydning har for, om rejsekunden får sine penge tilbage eller ej, for det gør kunden i sidste ende gennem Rejsegarantifonden, hvis rejsebureauet går konkurs.

”Det er udelukkende et spørgsmål om, at vi nu skal sikre at en hel branche ikke kollapser totalt,” siger Morten L. Damgaard.

Knapt 80 procent af medlemmerne af Danmarks Rejsebureau Forening, som har besvaret undersøgelsen forventer, at erhvervsministeriets ændrede bekendtgørelse betyder likviditetsproblemer de kommende en til tre måneder.

”Det er bydende nødvendigt at regering og folketing snarest vedtager en revideret hjælpepakke,” siger Morten L. Damgaard.

STANDBY.dk har bedt erhvervsministeriets presseafdeling om en kommentar til udtalelserne fra DRF.

Relaterede artikler:

DRF: Hjælpepakke kan sænke danske rejsebureauer

Rejsebureaudirektør: Regeringens ”støttepakke” er aktiv dødshjælp

”Erhvervsministeren lukker danske rejsebureauer”