DRF gennemgår reglerne ved Lufthansa-strejken

lufthavn-passagerer-fly.jpgLUFTFART: Danmarks Rejsebureau Forening opridsede i weekenden retningslinjerne for gældende passagerregler mm. som følge af Lufthansas strejkelammelse i dag.

Lufthansa er sammen med Ryanair de to flyselskaber med fleste daglige flyvninger i Europa. Fordi Lufthansa er et full service-selskab, der bl.a. samarbejder med rejsebureauerne, er Star Alliance-medlemmet en vigtig partner for mange danske rejsebureauer. De sælger ca. to ud af tre Lufthansa-billetter i Danmark.

Blandt de mange områder, som blev belyst, er hvordan rejsebureauerne skal forholde sig på områder som flight only, ombooking eller refundering, forplejning og overnatning, økonomisk kompensation, pakkerejser, hvad hvis Lufthansa ikke vil ombooke, kan passageren hæve købet grundet strejken, hvad hvis passageren mister ophold på destinationen, har kunden krav på at få erstattet sine økonomiske tab osv. osv.

Reglerne er reguleret af EU’s forordninger, herunder den om nægtet ombordstigning.

DRF oplyser, at flyselskabet kan pålægge/anmode rejsebureauet om at assistere ved ombooking, men rejsebureauet må ikke ombooke uden først at have været i kontakt med flyselskabet.

”Passageren skal for det første tilbydes valget mellem ombooking til sin endelige destination ved førstgivne lejlighed eller at få refunderet billetten. Passageren skal tilbydes begge valgmuligheder, og passageren (ikke flyselskabet), afgør suverænt, om man ønsker ombooking eller refundering,” hedder det bl.a. fra DRF i den meget lange og grundige gennemgang af forholdene, som DRF’s medlemmer har adgang til.

Her henviser DRF bl.a. til de fortolkninger af EU’s forordninger som Trafikstyrelsen har brugt på disse områder.

”Passagerens ret til ombooking kan ikke begrænses til kun at gælde på bestemte afgange, flyselskaber eller bookingklasser. Afgørende er, at passageren ankommer til sin endelige destination hurtigst muligt. Hermed forstås, at passageren skal tilbydes den førstgivne afgang til den pågældende destination, hvor der er en ledig plads på et givent luftfartselskabs flyafgang.”