Rengøring mod coronavirus på et fly fra Emirates. Linkedinfoto fra Emirates.

DRF: Nej til flere unødvendige indrejserestriktioner

”Debatten om det fornuftige i at rejse til udlandet er præget af følelser, folkestemning og meninger,” mener Danmarks Rejsebureau Forening efter postyr om sjusket coronakontrol i Dubai.

Fasthold de strenge kontrolkrav til rejsende, men lad være med at indføre unødvendige indrejserestriktioner. Restriktionerne for at rejse ind i Danmark er strenge, men helt nødvendige for at undgå yderligere spredning af COVID-19 og mutationer. Men der er ingen grund til at gøre de gældende indrejseregler endnu strammere.

Det skriver Danmarks Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse, hvor brancheforeningen efterlyser konkret viden for nødvendigheden af at stramme indrejsereglerne yderligere.

Udtalelserne kommer på baggrund af, at de danske myndigheder i fredags indførte et fem dages forbud for passagerflyvninger fra De Forenede Arabiske Emirater, navnlig Dubai.

Årsagen var, at de tests, der bliver foretaget før afrejse fra Dubai, angiveligt ikke har været pålidelige, hvorfor der er risiko for, at der kan flyves mere COVID-19-smitte ind i det danske samfund. Men det, som Transportministeriet i fredagens pressemeddelelse omtaler som et “flyveforbud”, er et forbud mod passagertransport fra Dubai til Danmark, og ikke et forbud mod at flyve til Danmark.

For mange gætterier på usagligt grundlag
”Debatten om det fornuftige i at rejse til udlandet er præget af følelser, folkestemning og meninger. Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele verden, men der er intet i vejen for at rejse ud af Danmark, selvom rejsevejledningerne er ”røde”. Ønsker man at tage på rejse, skal man naturligvis leve op til indrejsekravene, ikke bare i det land, man rejser til, men også når man vender hjem til Danmark igen,” hedder det fra DRF.

Lige nu er kravet fra de danske myndigheder til rejsende med fly til Danmark, at de skal være i besiddelse af en negativ COVID-19-test inden ombordstigning. Ved hjemkomsten opfordres den rejsende til at tage endnu en test og hjemmeisolere i ti dage. På fjerdedagen kan den rejsende igen tage en PCR-test, og vil derefter, typisk på femtedagen efter hjemkomsten, kunne stoppe sin hjemmeisolering, såfremt testen viser sig negativ.

”Jeg har svært ved at se, hvorfor et af de bedste testregimer i verden ikke er tilstrækkeligt, hvis ellers alle, der rejser ind i Danmark følger myndighedernes opfordringer om test og hjemmeisolation. Forløbet er godkendt af myndighederne, og lige nu er der simpelthen for mange gætterier på usagligt grundlag om faren ved at rejse til forskellige destinationer,” siger Lars Thykier, administrerende direktør i DRF.

Vis indrejse-smittetallene til Danmark pr. afrejseland
DRF ønsker, at kontrolkravene ved indrejse til Danmark fastholdes på det nuværende niveau og at forretningsrejsende fortsat kan rejse ud.

Danmarks eksport skal i videst muligt omfang fastholdes, og andre vigtige opgaver eksempelvis NGO’er og danske myndigheder skal kunne gennemføres, lyder det fra DRF.

”Jeg håber, at regeringen og politikerne, når de diskuterer yderligere stramninger af indrejseregler, kan se, at reglerne allerede er tilstrækkelige. Og så har jeg et ønske om, at myndighederne offentliggør indrejse-smittetallene til Danmark pr. afrejseland set i forhold til det totale antal rejsende fra det pågældende land. På den måde får både vi, der arbejder med rejser og danskerne i almindelighed, mulighed for på sagligt grundlag at forholde os til, hvilke lande vi især skal være opmærksomme på, når vi rejser ud i verden,” siger Lars Thykier og tilføjer:
”Vi er nødt til at have et sagligt grundlag at debattere rejser til udlandet på. Vi kan ikke være andet bekendt.”

Ingen forudgående varsel
I en særmeddelelse fra DRF i fredags skrev rejsebureauforeningen til sine medlemmer:

”Det er første gang de danske myndigheder har valgt at forbyde flyrejser mellem en destination og Danmark uden nogen form for forudgående varsling. Danmarks Rejsebureau Forening er både overrasket, skuffet og ked af denne ændrede måde at håndtere rejser i en COVID-19-tid på, som på det foreliggende grundlag virker både overdrevet og truffet på et mangelfuldt grundlag.”

Videre hed det blandt andet også fra DRF: ”Sådanne forbud, der pludselig og uden varsel udstedes af myndighederne, levner nemlig ingen plads til, i dette tilfælde, at rejsebureauer og rejsende kan nå at justere deres rejseplaner.”

Relaterede artikler:

Emirates flyver fortsat passagerer til Dubai

Tysk krav om FFP2-masker i stedet for mundbind

Dubai Tourism arbejder med genåbningsstrategi