Danmarks Rejsebureau Forening ønsker forsigtig åbning af rejser efter påske til EU-lande, der klarer sig godt i forhold til smittetryk. Et bud udenfor Europa kunne være Israel, der er langt fremme med sine coronavaccinationer. Arkivfoto fra Jerusalem: Henrik Baumgarten.

DRF: Rejsevejledninger på genåbningsdagsordenen

Danmarks Rejsebureau Forening håber på en forsigtig åbning af rejser efter påske til nogle af de EU-lande, der klarer sig godt i forhold til smittetryk og som har klare regler for rejsende.

Selvom rejsevejledningerne ikke kan lempes nu, appellerer Danmarks Rejsebureau Forening om, at Udenrigsministeriets rejsevejledninger kommer på regeringens genåbningsdagsorden så hurtigt som muligt.

Udenrigsministeriets røde rejsevejledninger gør det fortsat svært at sælge rejser, for kunderne er med rette usikre. Men der skal gang i omsætningen i rejsebureauerne, inden det er for sent.

Det skriver Danmarks Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse.

Rejsebureauernes salg har det seneste år i gennemsnit været under ti procent af det normale, og flere store og mindre rejsebureauer er allerede gået konkurs eller har lukket sig selv på grund af manglende omsætning. Mere end halvdelen af alle ansatte i rejsebureaubranchen har mistet deres job i det år, der er gået siden krisen begyndte, opsummerer DRF.

DRF håber på forsigtig åbning af rejser efter påske
Lars Thykier, administrerende direktør i DRF, siger: ”Vi skal have lempet Udenrigsministeriets rejsevejledninger meget snart, ellers kommer prognosen for salget i 2021 til at se endnu mere dyster ud.

Jeg håber, at der snart bliver lavet om på den antagelse, at det er farligt at rejse. Regeringen siger jo indirekte, at det er farligt at rejse, men det er jo ikke nødvendigvis rigtigt bare fordi man siger det mange gange,” siger Lars Thykier.

DRF’s direktør tilføjer, at han selvfølgelig er klar over, at meget også afhænger af modtagerlandenes villighed til at modtage rejsende fra Danmark med eller uden vaccination. ”Men første skridt er altså at få lempet rejsevejledningerne og skabt nogle sikre og fornuftige regler for at rejse,” siger Lars Thykier.

Storbritannien oplyste mandag i denne uge en forventet dato for genåbning af rejser ud af landet, tidligst fra den 17. maj. Hvis noget tilsvarende kunne ske i Danmark, ville det give en helt anden sikkerhed for de mange danskere, der ikke kan vente med at komme ud at rejse. I stedet ville de kunne begynde at planlægge deres udlandsrejser, lyder det fra DRF.

Danmarks Rejsebureau Forening håber på en forsigtig åbning af rejser efter påske til nogle af de EU-lande, der klarer sig godt i forhold til smittetryk og som har klare regler for rejsende.

Oversøiske rejser må vente
De store oversøiske destinationer som for eksempel USA, Thailand, Tyrkiet og Egypten, som sammenlagt modtager næsten en million danske gæster i normale år, kommer formentlig ikke i gang før – tidligst – i løbet af andet halvår af 2021, vurderer DRF.

”Rejsebureauerne ser frem til, at de igen kan sælge rejser til hele verden, men der kommer en lang periode efter genåbningen for rejser til udlandet, som bliver meget svær for rejsebureauer og andre coronaudsatte erhverv. Det bliver simpelthen svært at komme i gang igen. Jeg efterlyser derfor allerede nu støtteordninger, der rækker en del længere end til den dag, der åbnes for rejser”, siger Lars Thykier.

DRF mener, at der vil være et støttebehov til rejsebranchen, som regeringen de facto har tvangslukket, i op til seks til ni måneder efter, der åbnes for rejser ud af Danmark, såfremt rejsebureauet kan dokumentere manglende indtjening. Støtten skal blandt andet gå til lønkompensation og fuld dækning af faste omkostninger.

Relaterede artikler:

Udenrigsminister signalerer mulig åbning for rejser

15 store rejsebureauer krakket under coronakrisen

Rejsebureauchefer vurderer tiden efter coronakrisen