Om nogle få år kan det se sådan ud, når en stamme Talgo-vogne kører til perron på København H (Illustration: Talgo)

DSB øger ordren på forsinkede togvogne

DSB har fordoblet ordren på de otte vognstammer fra spanske Talgo, der blev bestilt i februar 2020. De første togstammer til den international trafik skulle have været leveret i 2023, men er blevet forsinket til 2024.

Størstedelen af DSB’s fjern- og regionaltog står over for en udskiftning frem mod 2030, og derfor skal de erstattes af nye og hurtigere eltog for at få fuldt udbytte af den forbedrede infrastruktur.

Derfor bestilte DSB i februar 2020 nye passagervogne fra den spanske producent Talgo. Der var tale om otte vognstammer til den internationale trafik til Hamborg fra henholdsvis København og Aarhus.

Denne ordre har DSB nu valgt at fordoble til i alt 16 vognstammer, oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Samtidig er der afgivet ordre på 16 styrevogne til at betjene lokomotivet i vognstammens ene ende. Det er samme princip, der benyttes i tog med DSB’s dobbeltdækkervogne.

”Det er billigere og mere energieffektivt at køre med en kombination af et lokomotiv og en styrevogn i stedet for to lokomotiver. Derfor bliver det den løsning vognstammerne skal køre med, når leverancen er tilendebragt,” siger Jürgen Müller, direktør for Strategi og Togmateriel, DSB.

Er startet ud med forsinkelse
DSB forventer, at de første styrevogne bliver sat i drift som almindelige vogne omkring årsskiftet 2026/27, selvom man først i 2028 forventer at aktivere den egentlige styrefunktion. Med de nye styrevogne vil være vognstamme have en kapacitet på 493 siddepladser.

Talgo-vognene, der blev bestilt i februar 2020 er allerede blevet forsinket, idet det oprindeligt var planen, at de skulle indsættes i togtrafikken i sommeren 2023. Det vil først blive leveret i 2024.

I stedet har DSB været nødt til at leje seks IC1-vognstammer fra Deutsche Bahn. De moderniserede vognstammer fra det tyske jernbaneselskab er 30 år gamle, og de første vogne leveres den 17. juni. Hver af de seks togstammer består af syv vogne.

I forbindelse med fordoblingen af Talgo-ordren oplyser DSB, at der er tale om en betinget købsaftale, da aftalen første skal endeligt godkendes af bestyrelsen og efterfølgende tiltrædes af Folketingets finansudvalg.

 

Relaterede artikler:

DSB får mere kapacitet til internationale togrejser

DSB gør sig køreklar til flere udlandsruter

DSB køber flere togvogne til international trafik