’Du er ked af det!’

Ejvind Olesen.

WEEKENDKLUMME: Man kan ikke være glad ret længe ad gangen, hvis man læser og hører om det at rejse på ferie, heller ikke hvis man bliver hjemme. Der er altid en eller anden psykolog eller forsker, der kan gøre dig ked af det.

Af Ejvind Olesen    

Så starter feriens højsæson. De næste tre uger skal man være heldig, hvis man træffer andre hos naboen end indbrudstyve fra Østeuropa. Danmark holder ferie, og en meget stor del er i udlandet. Så er der da grund til afslapning og glad stemning, oven i købet i solskin.

Efterhånden som jeg læser og hører om den ene bedrøvelighed efter den anden, kommer jeg i tanke om Grethe Thordahls store revynummer fra Aalborg i 1955, senere gentaget som et populært radionummer sammen med Knud Pheiffer. Teksten er skrevet af Mogens Dam og i revyen var Grethe Thordahls partner Hans W. Petersen.

Uanset hvad han finder på at glæde sig over, afbryder hun med sætningen ’Du er ked a’et’

Jeg glæder mig. På søndag skal jeg til Kreta med hele familien. Vi skal endelig være sammen med børnene og rigtig koncentrere os om familien. Det kniber til hverdag. Jo, jeg glæder mig”.

”Nej du gør ej. Jeg har lige læst på Momondo, at der kan gå uger inden hjernen er afslappet nok til rent faktisk at holde ferie. Hver anden dansker føler sig stresset i forbindelse med deres ferie.

At komme ned i gear kan for mange virke helt uoverskueligt. Rigtig mange danskere overbelaster hjernen op til ferien. Det er usundt og øger risikoen for stress og depression. Derfor skal man tyvstarte og lade hjernen holde nogle små pauser. De behøver ikke at vare mere end et lille minut og kigge ud af vinduet og tænke over, hvad man skal opleve på ferien. Hvad nu, hvis du bliver fyret, fordi du sidder på dit arbejde og kigger ud ad vinduet? Jo, du er alligevel ked af det.”

Nej, jeg bare glæder mig til at slappe af på Kreta, som vi så ofte har gjort. Vi købte charterbilletter, mens de endnu var billige i det tidlige forår.

”Har du tænkt på, at fremtidsudsigterne kan være 40 grader og hedeslag. Forleden skrev Berlingske, at den globale opvarmning øger risikoen for farlige hedebølger. Vi kan snart holde badeferie på Grønland, og du tager til Kreta og lokker din familie med. Jo, du er ked af det.”

Nej jeg er ikke. Vi skal rigtigt hygge os.  Jeg ved, jeg ind imellem skal følge med i, hvad der sker derhjemme. Det kan jeg også godt. Men, jeg glemmer alt om børskurser og rentestigninger, uendelige rækker af genudsendelser i TV med 521. afsnit af Barnaby, og endnu engang ’Tre piger i Paris’ og ’Min søsters børn’ på Charley.

”Du tager fejl. Gallup fastslog i denne uge, at (endnu en ekspert) mange har mistet evnen til at holde ferie. Mere end hver tredje checker deres arbejdsmail i ferien. Vi er for dårlige til at trække stikket. Vi kommer ikke mentalt væk fra arbejdet. Det er sværere at navigere i det moderne livs muligheder, siger stressekspert Bjarne Toftegaard. Derfor er du ked af det.”

Jeg vil bare nyde det, så jeg kan komme hjem med friske kræfter. Vi skal spise græsk mad og drikke harpiks vin. Der er dømt total afslapning. Forventningens glæde er stor hos mig i denne tid.”

”Nej, du er ked af det. Det siger Gallup. 59 procent siger de har ekstra travlt op til ferien. De fleste er stressede på selve ferien, er bange for al ekstra arbejde, inden de skal af sted. Endnu en forsker siger, at mange af os har så travlt i hverdagen, at når vi endelig holder fri, kan det virke helt uoverskuelig at skulle tilbage til de daglige pligter og gøremål, når ferien er forbi. Derfor er du ked af det.”

Næh, det eneste jeg frygter er, om det er sikkert at rejse ud i disse tider med terror og med de mange flygtninge på græske øer. Vi føler os mindre sikre, når vi rejser ud nu,” skriver BT.

Hertil siger direktør Dan Kjølhede Laursen fra Gouda Rejseforsikring, han er en fornuftig mand. ”Det ærgrer mig. De skader vore kunder får i udlandet er de samme, som de fik for ti år siden. Det er dårlig mave, trafikuheld og tyveri.”

Det beroliger mig, derfor er jeg slet ikke ked af det. I hvert fald ikke før jeg er hjemme igen. Så er forskere og psykologer forhåbentligt selv taget på ferie.