Dubai vil være først med flyvende taxier

Foreløbig er det spændende fremtidsmusik. Men den dag kan komme hvor førerløse helikopterdroner klarer del af f.eks. storbyers taxitrafik. Det skal der nu eksperimenteres med i Dubai.

Dubai vil gerne være første storby med dronetaxier. Myndighederne hos Dubais vej- og transport departement, RTA, Roads and Transport Authority, har netop givet det tyske firma Volocopter tilladelse til, at det senere i år kan begynde at teste ubemandede taxidroner. De har ingen besætning, men plads til to passagerer.

Foreløbig har Volocopter fået investeringer på knap 200 mio. kr. fra bl.a. den tyske motorfabrik Daimler til at udvikle en slags helikopterdrone med 18 rotorer, skriver BBC.

Ifølge firmaet får taxidronen en hastighed på op til 100 km i timen og flyvetid på omkring en halv time. Fartøjet har ni uafhængige batterisystemer.

Også det kontroversielle taxiselskab Uber arbejder med planer om flyvende taxis.

Ligeledes kigger Airbus på markedet og forventer en prototype af en dronetaxi-helikopter klar med årets udgang. Fartøjet, Vahana, der skal have plads til fire-seks passagerer, forventes klar til drift fra 2020.

De kommende flyvende taxier er alle batteridrevne og delvist bygget af komposit-materialer for at gøre dem lettere.

En udfordring for dronerne bliver plads i luftrummet og at undgå kollision med f.eks. andre droner. Mange storbyer har allerede flyruter til f.eks. bemandede helikoptere og mindre taxifly. Men adgang til disse korridorer skal i dag ske via tilladelse fra f.eks. en flyveleder.

For at løse dette arbejder amerikanske NASA’s NTX researchcenter på, hvordan droner kan komme ind i byers flykorridorer uden at mennesker skal kommunikere samt teknologi, så droner kan se andre droner og holde sikkerhedsafstand til dem.