Stort baltisk krydstogtsamarbejde

12 havnebyer i 10 lande er gået sammen om nyt stort baltisk krydstogt-samarbejde. Initiativtager er Wonderful Copenhagen og Cruise Copenhagen Network.



Stadig flere krydstogtgæster kommer til København. Siden 1998 er antallet mere end fordoblet til de forventede 350.000 i 2005. Også Københavns position som turnaround havn – hvor krydstogtgæsterne begynder og slutter deres sørejse – er øget 72%.



Den position skal udbygges, derfor har Wonderful Copenhagen taget initiativ til et nyt samarbejde mellem de baltiske havne; de senere år er Baltikum blevet et strategisk vigtigt område i den internationale krydstogtindustri.



”WoCo vil med det nye samarbejde sikre en stærk position for København i det internationale krydstogtmarked gennem bl.a. videndeling og et formaliseret samarbejde, som i det københavnske Cruise Copenhagen Network (CCN), siger WoCo’s adm. direktør Lars Bernhard Jørgensen.



Det baltiske krydstogtsamarbejde baserer sig på destinationsudvikling og markedsføring. Destinationsudviklingen skal opgradere og ensrette servicestandarden i de deltagende havne rundt om Østersøen. Markedsføringen koncentrerer sig om fælles fokus på pressebearbejdning og salgsinitiativer over for krydstogtindustrien.



”Den stigende krydstogtsturisme stiller stadig større krav til havnefaciliteter, infrastruktur og ekspertise i at håndtere skibe og passagerer. Samarbejdet har derfor først fokus på Baltikum og så på den enkelte destination,” siger WoCos salgs- og marketingdirektør Ole Andersen.



I 2004 vil den samlede omsætning for krydstogtindustrien i København være 578 mio. kr. Siden 1992 har en række virksomheder i krydstogtsbranchen samarbejdet i Cruise Copenhagen Network for at styrke Københavns position som førende krydstogtshavn. Netværkets arbejde er anerkendt i den internationale krydstogtsindustri. Erfaringerne skal nu komme det baltiske samarbejde til gode.



Det baltiske krydstogtsamarbejde får en samlet økonomi på 1,3 mio. Euro, halvdelen kommer fra EU. I det samlede budget indgår midler fra partnere og sponsorer, herunder SAS og Rezidor SAS, der henholdsvis er officiel fly- og hotelpartner.



”Baltikum er et fokusområde for os og krydstogtsamarbejdet passer perfekt til vores strategi,” siger Lars Andersen, direktør i SAS Group, SAS Scandinavia Promotion.



De 10 deltagende havnebyer foruden København er Stockholm, Kalmar, Gdynia, Helsingfors, Turku (Åbo),

Rostock, Klaipeda, Riga og Oslo. Tallin og Skt. Petersborg er observatører.



Fællessekretariatet og projektledelsen for samarbejdet er hos Wonderful Copenhagen.

Skrevet af