Efter en imponerende lang karriere i den danske rejsebranche stopper Ejvind Olesen med at skrive for STANDBY.dk – der er mulighed for at hilse på legenden ved en reception på Hotel Phoenix Copenhagen tirsdag den 28. maj klokken 15 og 17.

Ejvind takker af

Ejvind Olesen, en meget levende legende indenfor dansk rejsejournalistik – kendt fra blandt andet Berlingske og Take Off/Stand By – sætter pennen i blækhuset ved udgangen af maj.

Få – hvis nogen – mediemennesker har gennem så mange år betydet så meget for og været så levende engageret i den danske rejsebranche som 82-årige Ejvind Olesen.

Læserne har været enige og bestemt også uenige i de mere end mange synspunkter, Ejvind gennem sine tusindvis af artikler, kommentarer og klummer har skrevet om rejsebranchen, i og uden for Danmark, på godt og ondt.

Nu har Ejvind aftalt med ejerkredsen bag Travelmedia Nordic, der blandt andet driver branchemedierne STANDBY.dk og CHECK-IN.dk, at det er ”time to say goodbye,” som der synges i den moderne klassiker.

Det sker ved en reception på Hotel Phoenix Copenhagen tirsdag den 28. maj mellem klokken 15 og 17.

Fra trafikelev i DSB til rejseredaktør
Der er mangt og meget at sige om multimennesket Ejvind, der mange gange har fortalt om sin opvækst i den lille flække Timring uden for Herning. Herfra gik turen til først DSB og senere det daværende DSB Rejsebureau. Sidenhen kom skiftet til journalistikken, hvor han i en årrække var rejseredaktør på Berlingske og efter sin pensionering herfra overtog jobbet som chefredaktør fra Take Off, der siden blev opkøbt af Stand By.

En af Ejvinds vist nok allerførste sådan rigtige udlandsrejser var tilbage i 1954. ”Jeg fik nogle ældre kammerater med på at leje en udlejningsbil og vi kørte fra Vestjylland til Rom, vendte rundt på Peterspladsen og tilbage igen på 12 dage. Vi havde ikke råd til en længere tur, men min appetit på rejselivet var startet,” husker Ejvind.

Har skrevet om SAS i 45 år
Det er blevet sagt, lidt i spøg, lidt i alvor, at Ejvind har en stald med kæpheste. Blandt dem er krydstogter og SAS.

Efter skiftet til Berlingske i 1973 som nyhedsredaktør, overtog han to år senere luftfartsstoffet og skrev her sin første artikel om SAS. Så i over 45 år har Ejvind skrevet om samme luftfartsselskab.

”En rekord der næppe slået – eftersom journalister i dag næppe har samme stofområde i mere end tre til fem år. I hvert fald ikke på de store dagblade,” siger Ejvind Olesen – og konstateringen er ikke ment som noget positivt.

”Jeg har altid sagt, at man skal kende fortiden for at kunne forme fremtiden. Det har jeg skrevet og redigeret efter. Og jeg har lært meget af kendte koncernchefer i SAS som Jan Carlzon og Jørgen Lindegaard – og de otte andre koncernchefer i ”min SAS-tid”. Og af folk som Simon Spies, Eilif Krogager (grundlæggeren af Tjæreborg Red, red), Bjarne Verne Jensen (den mangeårige direktør for Danland, red), charterbureaudirektør Poul Erik Madsen og mange, mange flere fra charterbranchen.”

Tiden med Take Off – og Stand By
Ejvind Olesen var i mange år den grå eminence bag rejsebranchemagasinet Take Off, der ikke udkommer mere. Det gør heller ikke Stand By, den evige konkurrent, som i 2007 købte Take Off af de seks daværende tre ejere, hvor Ejvind var en af dem.

Allerede i 1975 skrev Ejvind sin første klumme i det månedlige Take Off – som gæsteskribent fra Berlingske. Siden blev han medejer af magasinet og fortsatte efter Stand By med dets ejer, Lars Thuesen, i spidsen havde købt Take Off. Lars Thuesen er stadig i ejerkredsen af Travelmedia Nordic

”Rejsebranchemedierne har haft hårde tider, og havde vi ikke haft en mæcen som Lars Thuesen, havde der ikke været meget tilbage i dag,” konstaterer Ejvind Olesen.

Kan ikke svømme – men elsker krydstogter
I midten af 1980’erne fik Ejvind Olesen kontakt med krydstogter – ”selv om jeg aldrig har haft båd og ikke kan svømme,” siger han.

Men det blev også en af hans store kæpheste, og krydstogtbranchen har meget at takke Ejvind for via hans utallige artikler om krydstogter i Berlingske.

Gennem årene har Ejvind været på omkring 50 krydstogter – og skibene skal helst være så store, flotte og spektakulære som muligt. Krydstogterne er foretaget som rejsejournalist, i spidsen for læserrejser i Berlingske-tiden – eller som privatperson med familien.

En anden rejsefavorit er Rhodos, der har fået besøg 40 gange.

Kasketkarl
Ejvind har gennem årene været en Kasketkarl med formandskab for flere foreninger – i og uden for rejsebranchen.

På sportssiden var han fra 1986 til 2001 formand for Dansk Ishockey Union, men han har også været formand i 13 år for Danske Flyvejournalister og 10 år hos Danske Rejsejournalister.

Han er naturligvis æresmedlem af alle tre foreninger. Ligesom han altid vil være æresmedlem af den danske rejsebranche.

Afskedsreception holdes tirsdag den 28. maj kl. 15 til 17 på Hotel Phoenix Copenhagen, Bredgade 37 i København. Tilmelding skal ske via mail til Vibeke Schmücker Bjerre, vsb@travelmedianordic.com

Relaterede artikler:

80 år med Ejvind