Skib fra Hurtigruten Expeditions i Antarktis. (Foto: Yuri Matisse Choufour | Hurtigruten Expeditions | PR)

Ekspeditioner hitter i krydstogtindustrien

Rederierne oplever en stigende efterspørgsel efter ekspeditionssejladser, hvor gæsterne kan være mere aktive og besøge områder, som ikke normalt er en del af programmet på et krydstogt.

En ny tendens er blevet et hit i krydstogtindustrien, hvor man i stigende grad oplever, at kunderne efterspørger sejladser, der fokuserer på eventyr, mindre destinationer og andre aktiviteter end blot seværdighederne i den by hvis havn, som skibet gør anløb i på en given dag.

I stedet ønsker passagererne at komme på ekspedition og få andre oplevelser. Tendensen ses blandt andet ved, at antallet af Google-søgninger på krydstogter til Antarktisk og Arktis er steget med henholdsvis 51 procent og 47 procent mellem 2019 og 2022.

Det er to eksempler på ekspeditionsdestinationer, men krydstogterne af denne type kan blandt andet også finde sted på The Great Lakes i USA, i Nordvestpassagen i Canada, omkring Galápagosøerne eller på det sydlige Stillehav.

Skal ikke nødvendigvis undvære luksus
De rejsende, som vælger at tage på et ekspeditionskrydstogt, har ofte et ønske om at opleve mindre kendte destinationer, få viden om den lokale flora og fauna samt have mulighed for at være mere aktive, end der sædvanligvis er lagt op til på et traditionelt krydstogt.

Det er desuden ofte erfarne krydstogtgæster, som vælger denne form for sejlads, og da kvaliteten af produktet tilmed er blevet forbedret i forhold til tidligere, er ekspeditionerne blevet interessante for flere. Det forklarer Corey Hargarther, der er konsulent ved rejsebureauet Dream Vacations.

”Ekspeditionskrydstogterne er blevet mere luksuriøse i løbet af årene, og derfor er de begyndt at tiltrække en bredere skare af de gæster, som ikke blot drømmer om et rigtigt eventyr men også vil have storartet mad og service. Størstedelen af vores kunder, der vælger denne form for krydstogt, har allerede besøgt langt de fleste af de klassiske anløbshavne.”

Ifølge Travel Pulse tyder det på, at tendensen med ekspeditionssejladser vil vare ved i et godt stykke tid fremover, da et stort antal krydstogtselskaber har lanceret ruter, som skal appellere til de passagerer, der er på udkig efter denne ferieform.

Spejder mod nye kyster
Hurtigruten har mange års erfaringer med ekspeditionssejladser, da det norske rederi udbød de første i 1896, hvor man begyndte at sejle til Svalbard samt Arktis, og i dag er ferieformen fortsat en del af forretningen.

Selskabet tilbyder blandt andet foredrag om destinationer ombord og har faciliteter så videnskabsfolk kan arbejde undervejs. Det fortæller administrerende direktør Asta Lassesen fra Hurtigruten Expeditions.

Rederiet har også oplevet, at flere af de konkurrerende rederier i dag tilbyder ekspeditionskrydstogter særligt til de koldere farvande, og derfor er Hurtigruten begyndt at kigge efter andre destinationer således, at man ikke risikerer at komme i klemme, hvis udbuddet pludseligt overstiger efterspørgslen.

”Til næste år vil vi være det eneste krydstogtselskab, der foretager sejladser til Vestafrika. Det gør os i stand til at tilbyde vores gæster en helt anden oplevelse end den, som vi traditionelt har været kendt for, men vi får mulighed for at bringe dem til afsidesliggende øer, der normalt er svære at nå ud til, hvor de kan opleve det unikke dyreliv og naturen,” siger Asta Lassesen.


Relaterede artikler:

Stor hotelkoncern vil have krydstogtskibe

Rejsebureau vil sælge 10.000 krydstogter i Danmark

Hurtigruten skal have ekspeditionsskib