En rigtig julemandshistorie

I USA kaldes han Santa Claus, i Storbritannien Father Christmas, hinsidan benævnes han Jultomten, i Italien er navnet Babbo Natale og de tysktalende folk kender ham som Wiehnachtsmann. I Danmark har han sit rette navn, Julemanden.

 

Og hvor bor så den berømte skikkelse. Vi ved jo, at han bor i Grønland, men ifølge hotels.com er der ikke bred, international enighed om det.

 

De amerikanske børn venter at Santa Claus kommer forbi med sine rensdyr, Danser, Springer, Smukke, Konge, Komet, Amor, Torden, Lyn og Rudolf for kanen julenat for at lægge gaver i julestrømperne på kaminen. Her kommer han direkte fra Nordpolen og har C/O adresse på postkontoret i Juneau i Alaska.

 

I øvrigt blev den amerikanske Santa Claus designet af Coca Cola til julesalget i 1931 med sin tykke mave, rød dragt, nissehue og sort bælte. Andre steder er der andre traditioner for, hvordan han skal se ud, men oprindelsen er tyrkisk. Sagnet bygger på den tyrkiske biskop Sankt Nikolaus fra byen Myra, hvor han levede i 4. århundrede, hvor han gavmildt delte penge ud til de fattige, så de kunne undgå absolut armod.

 

Ikke engang vore nordiske naboer er enige med os i, at Julemanden bor i Grønland. Svenskerne påstår, at han bor på Gesundabjerget ved byen Mora, mens nordmændene er overbeviste om, at deres ’Julenisse’ har slået sig ned i Drøbakk i Sydnorge, mens finnerne prøver at overbevise alverden om, at det er i Rovaniemi i Lapland, at Julemanden bor.

 

Russerne har ders helt egen version af Julemanden. Her hedder han Fader Frost og er slank og som regel i følge med Frøken Sne. Han kører i kane, trukket af tre heste – en såkaldt Trojka. Han skulle angiveligt bo i

Veliky Ustyug i Rusland.

 

Canadierne har gjort en officiel indsats for deres version af Santa Claus. Han har fået canadisk statsborgerskab og man kan skrive til ham i Montreal på et specielt postnummer H0H 0H0.

 

Sinterklaas er den hollandske julemand, der har sin hjælper Zwarte Piet,som var et etiopisk forældreløst barn, som Sinterklaas reddede fra slaveri. Sinterklaas stammer ifølge legenden fra Spanien, fra byen Bari, der ligger i vor tids Italien, men dengang hørte under Spanien, da købmænd i 1087 stjal Sankt Nivolas knogler og førte dem til Bari.

 

Men intet af det ændrer ved, at den ægte Julemand bor i Grønland og må vente til 4. januar med igen at læse sine middagsnyheder på standby.dk, som til gengæld hermed sender sine bedste jule- og nytårshilsener til alle læsere.

Skrevet af Flemming Juul