Slovakiet, der blev selvstændigt i 1993 efter skilsmissen Tjekkiet (de to lande hed før Tjekkoslovakiet), har nu så høje smittetal, at landet formentlig bliver orange i de danske rejsevejledninger. Her er det fra Bratislava, hovedstaden i Slovakiet. Wikipedia-foto: Marc Ryckaert.

Endnu et EU-land på vej mod orange rejsevejledning

Når Udenrigsministeriet torsdag opdaterer rejsevejledningerne for EU/Schengen-landene, bliver Slovakiet muligvis orange på grund af for høje smittetal, mens flere lande er i farezonen. 25 lande er nu orange.

Centraleuropæiske Slovakiet har nu så høje corona-smittetal, at landet formentlig bliver orange når Udenrigsministeriet i morgen har ugentlig opdatering af rejevejledningerne.

Hver torsdag eftermiddag udsender Udenrigsministeriet sine ugentlige rejsevejledningerne for lande inden for EU/Schengen og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

SSI får blandt andet sine data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Den danske grænse for smittetallene er 30 indenfor den sidste uge per 100.000 indbyggere.

Tallene fra ECDC viser i dag, onsdag, at smittetallene de seneste to uger Slovakiet er 69. Så divideret med to er landet nu også over den danske grænse på 30. Blandt ”boblerne” til måske at passere de 30, er Grækenland, Sverige, Estland og Litauen; de to baltiske lande har allerede karantænekrav mod rejsende fra Danmark og er derfor orange i de danske rejsevejledninger.

Stærkt stigende danske tal
Men de danske tal er langtfra gode. Danmark har i dag, onsdag, ifølge ECDC et smittetal for de seneste to uger på 125,2 mod 89,7 onsdag i sidste uge. Det kan betyde, at flere lande lukker for danske ankomster.

En række lande har allerede karantænekrav for danske ankomster, hvorfor de er orange i de danske rejsevejledninger.

Når et land bliver orange i de danske rejsevejledninger, betyder det, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige turistrejser til landet. Dette gælder dog ikke erhvervsrejser.

Cypern har krav om corona-attest
Navnlig den danske charterbranche holder skarpt øje med Grækenland og Cypern, de nærmest to eneste lande, branchen i dag og meget gerne også i efterårsferien, kan sende gæster til.

Mikkel Hansen, pressechef for et Danmarks største charterrejsebureauer, TUI, siger til STANDBY.dk:

”Cypern opdelte sidste måned borgere fra ankommende lande i tre kategorier; kategori A betyder fri indrejse, kategori B, som Danmark nu er i, kræver en maksimalt 72 timer gammel negativ coronatest, mens kategori C er for lande, hvorfra borgerne kun må komme ind i Cypern med særlige årsager.

TUI tilbyder gratis sine passagerer til Cypern, at de i nærheden af afrejselufthavnen, for eksempel Københavns Lufthavn, kan få foretaget en test af et privat selskab, vi har en aftale med. Men skal selv tage til lufthavnen i dagene inden afgang når man har fået tildelt en tid. Resultatet kommer hurtigt og er testen negativ, får kunden et internationalt anerkendt bevis herfor.

Vi har aftalt med firmaet, at kommer grækerne også med krav om negative coronatest for danske rejsende, så kan firmaet også klare disse test,” siger Mikkel Hansen.

Fortsat fine tal fra Madeira Islands og Azorerne
Portugal har stadig for høje tal. Men fordi den danske regering ikke vil komme med regionale rejsevejledninger til for eksempelvis Portugal, er der også lukket for blandt andet Madeira Islands (Madeira og Porto Santo) samt Azorerne. Alle tre har ifølge ECDC hvad der svarer til gule smittetal.

Over 20 orange lande
Inden for EU/Schengenlandene og Storbritannien fraråder Udenrigsministeriet nu alle ikke-nødvendige rejser (orange) til Andorra, Belgien, Frankrig, Holland, Irland, Island, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Ungarn og Østrig på grund af smittetallene.

Som følge af andre landes indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Estland, Finland, Letland og Litauen.

Belgien, Holland, Irland, Island, Slovenien og Ungarn er i orange på grund af både højt smittetal og indrejserestriktioner over for rejsende fra Danmark, oplyser Udenrigsministeriet.

Relaterede artikler: