Erhvervsrejsebureau afslørede bestikkelsessagen (opdateret)

I oktober 2009 opdagede statens nye rejsebureau, CWT, at noget var ”rivende galt” i Forsvarets Koncernfælles Rejsekontor. I forbindelse med, at Carlson Wagonlit Travel vandt kæmpekontrakten om Statens rejser blev der overført informationer fra de to rejsebureauer, der hidtil havde haft opgaven. Fra bl.a. Via Travel kom informationerne om Forsvarets Koncernfælles Rejsekontor.

 

Svindlen fandt angiveligt sted ved at rabatter på rejser blev indbetalt på en hemmelig konto, kaldet "markedsføringsbudget for airlineomsætning,” som den tidligere travel manager i Forsvaret kontrollerede. Angiveligt krævede Forsvarets tidligere travel manager, at CWT fortsatte med én gang om året at indbetale returkommission kaldet "markedsføringsbidrag" på den hemmelige konto, skrev Ritzau sidste år.
 
Men CWT underrettede i stedet Forsvarets anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, der anmeldte sagen til bedrageriafdelingen i Københavns Politi, oplyste TV2 sidste år, da sagen kom frem i marts.

 

Adm. direktør for Via Travel i Danmark, Sys Hansen, sagde i dag, fredag, til takeoff.dk

”Rejsebureauaftalen mellem forsvaret og VIA Travel blev indgået efter EU-udbud i 2005. Aftalen var baseret på en fullfillmentaftale eftersom Forsvaret har eget rejsekontor. Forsvaret indgik således selv aftaler direkte med underleverandører.”
”Det skal understreges at VIA Travel på intet tidspunkt har indgået aftale omkring betaling af returkommission eller "markedsføringsbidrag" til Forsvaret,” siger Sys Hansen.

 

Adm. direktør i CWT, Sophie Hulgard (foto), sagde sidste år bl.a. til takeoff.dk: ”Ved overtagelsen af Forsvaret opdagede vi uregelmæssigheder, hvilket vi gjorde Forsvaret opmærksom på. Noget på én konto var ikke som det skulle være. Det var en gammel aftale, der skulle være kigget på for lang tid siden. Vi havde ikke andet valg end at informere Forsvarets Auditørkorps. Vi havde stærk fornemmelse af, at noget var rivende galt.”

 

Travel manageren sagde sidste år til TV 2, at han havde brugt 200.000 kr. på private rejser. "Det skulle jeg ikke have gjort, men jeg er ikke den eneste," sagde han.

Skrevet af Henrik Baumgarten