Det er vigtigt, at forbrugerne igen trygt og sikkert kan flyve, gå på restaurant og så videre. Derfor arbejder EU på udarbejdelse af fælles europæiske retningslinjer. Arkivpressefoto fra MSC Cruises.

EU-fokus på fælles retningslinjer efter coronakrisen

På initiativ af EU Kommissionen skal der udarbejdes fælles europæiske pandemiretningslinjer. De skal vejlede turismevirksomheder i genåbning for at hjælpe branchen i gang igen til sommer.

De nye fælles europæiske retningslinjer skal hjælpe virksomheder i turismebranchen med at opbygge en stærkere risikostyring, et bedre beredskab og en ny sikkerhedskultur. Med dem kan de bedre navigere i den nye tid, hedder det i pressemeddelelse fra Dansk Standard, der er tovholder på den danske del af projektet. De europæiske standardiseringsorganisationer driver arbejdet sammen med aktører fra turismebranchen i de enkelte lande.

For at understøtte åbningen af turismesæsonen i Europa i sommeren 2021, har EU Kommissionen anbefalet europæiske retningslinjer. Formålet er, at de skal være med til at opretholde Europas status som turistmål og dermed være med til at maksimere branchens bidrag til vækst og beskæftigelse i Europa.

Turistindustrien skal ikke stå alene med byrden, og derfor er der behov for et ledelsesværktøj, der angiver fælles retningslinjer, så alle kan genoptage driften på en sikker måde. Det indebærer blandt andet en vejledning tilpasset branchen med udgangspunkt i best practice med redskaber til risikostyring og et agilt beredskab, hedder det i pressemeddelelsen.

”Fælles retningslinjer kan hurtigere få os tilbage til normalen”
”Der er brug for en genstart af turismesektoren. Her spiller fælles retningslinjer en vigtig rolle, der kan være med til at få os hurtigere tilbage til normalen,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Fælles standarder giver virksomheder forudsigelighed og en fælles konkurrencebane at spille på, så det ikke er tilfældigheder, men dygtighed og fri konkurrence, der afgør, hvem der vinder. Det er vigtigt, at vi fra dansk side er med til at påvirke retningslinjerne til nordiske forhold. Vi har gode forudsætninger i Danmark og er langt fremme nordisk. Vi kan bare kaste et blik på coronapasset.”

Det skal være trygt at opleve og rejse
Også Forbrugerrådet Tænk hilser de kommende retningslinjer velkomne:

”Forbrugerne er naturligvis klar til at komme ud af isolationen og vil gerne ud og opleve verden igen. Retningslinjerne kan hjælpe til, at genåbningen bliver lidt mere sikker. Det er jo vigtigt, at forbrugerne trygt og sikkert kan flyve, gå på restaurant eller i Tivoli, og derfor støtter Forbrugerrådet udarbejdelsen af de fælles europæiske retningslinjer,” siger Sine Jensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Dansk Standard driver det danske arbejde med de fælles europæiske retningslinjer, og alle danske interessenter og organisationer inden for turismeområdet har mulighed for at deltage i arbejdet og præge de kommende retningslinjer, oplyses det.

”Vi er glade for, at der hurtigt er sat et arbejde i gang med at få nogle fælles retningslinjer, hvor landenes erfaringer kan spilles ind og dermed skabe mere robusthed indenfor turismen. Det er også vigtigt at se på, hvordan vi får implementeret retningslinjerne i praksis, for der er ingen tvivl om, at vi her kan være med til at skabe tryghed og sikkerhed i en branche, der har hårdt brug for at komme på fode igen,” siger Helle Harms, konsulent i Dansk Standard.

Relaterede artikler:

Dansk Erhverv har nye forslag til at hjælpe turismen

Dansk turismeplatform skal give millionomsætning

Dansk turisme udeladt fra regeringens vækstteams