EU-landene vil stramme mulighederne for at russiske statsborgere kan få turistvisa til EU. Arkivfoto fra paskontrollen i Københavns Lufthavn: Henrik Baumgarten.

EU ikke enig om totalforbud mod russiske turister

EU’s udenrigsministre reducerer visa-aftale med Rusland. Dermed bliver det sværere for russiske turister at komme til EU. VisitDenmark annoncerer ikke efter russiske turister.

På et EU-udenrigsministermøde tirsdag og onsdag i Prag kunne der ikke opnås enighed om et egentligt indrejseforbud til EU-landene for russiske turister. Det var blandt andet Frankrig og Tyskland imod – de forudser, at et forbud mod russiske turisters adgang til EU kan styrke russisk nationalisme.

EU-landene med landegrænser til Rusland – Finland, Estland, Letland, Litauen og Polen – ønsker skrappere restriktioner, skriver BBC.

Et visum til Schengen-landene (22 af EU-landene plus blandt andet Island, Norge og Schweiz) giver indehaveren ret til at være i landene i op til 90 dage, som turist eller forretningsrejsende.

EU-landene blev på mødet i Prag enige om, at ekspeditionstiden for russiske statsborgere til at få et turistvisum skal gøres længere og prisen skal forhøjes. Rusland advarer om, at dette vil få gengældelses-konsekvenser.

Ifølge den tjekkiske udenrigsminister, Jan Lipavsky, har EU-landene siden den russiske invasion af Ukraine udstedt 12 millioner turistvisa til russiske statsborgere. Det svarer til otte procent af den russiske befolkning. Én million russere har siden invasionen besøgt EU-lande som turister.

Danmark vil takke nej til russiske turister
Russiske turister skal ikke længere have mulighed for at rejse til Danmark og andre EU-lande. Det sagde den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, forud for ugens udenrigsministermøde, skriver TV 2.

”Det er grundlæggende dybt provokerende, at russiske turister kan rejse på ferie i Europa, samtidig med at ukrainske byer bliver bombet til ukendelighed,” sagde han og tilføjede:

”Det er vigtigt, at vi får sendt et klart signal til Rusland om, at alt, hvad de gør i Ukraine, er fuldstændig vanvittigt. Og et af de redskaber, som kan tages i brug, er altså at adressere de her russiske turistvisa.”

Pressevagten i Udenrigsministeriet oplyste sidste måned til STANDBY.DK: ”Som det er lige nu, kan vores danske ambassade i Moskva ikke behandle ansøgninger om turistvisa fra russere. Det skyldes, at ambassaden har mindre mandskabskapacitet efter flere ansatte på ambassaden er blevet erklæret uønskede i Rusland. Men russere kan selvfølgelig søge turistvisa hos andre EU-lande.”

VisitDenmark annoncerer ikke efter russiske turister
Efter præsident Prutin i februar beordrede invasionen af Ukraine, behøvede VisitDenmark ikke overveje et stop af markedsføringskampagne i Rusland, for at trække russiske turister til Danmark.

”VisitDenmark havde kampagne-aktiviteter i Rusland indtil 2014, hvor Rusland gik ind på Krim-halvøen (der også tilhører Ukraine, red.). Herefter stoppede vi med at markedsføre Danmark på det russiske marked,” oplyste Flemming Bruhn, direktør i VisitDenmark, til STANDBY.DK i februar.

I sidste normale rejseår før coronakrisen, 2019, havde Danmark 88.000 russiske overnatninger.

Relaterede artikler:

Dansk ambassade stopper visa til russiske turister

Flere danske havne har boom i krydstogtanløb

Krigen i Ukraine forsinker ny dansk bookingplatform