Seksdagesreglen rammer dansk turisme hårdt, navnlig i storbyerne, skriver formændene for henholdsvis Europabevægelsen og Horesta i debatindlæg. Arkivpressefoto for VisitDenmark, Kim Wyon.

Europabevægelsen kritiserer seksdagesreglen

Den politisk bestemte danske seksdagesregel er et ”forbud mod indrejse” og ikke i EU’s ånd, lyder det fra Stine Bosse, formand for Europabevægelsen, og Horesta-formand Jens Zimmer Christensen.

”Det er problematisk, at regeringen har indført den såkaldte seksdagesregel. Særligt nu i juli, hvor turismen kunne få økonomien i gang. Reglen begrænser EU-borgere i at komme til Danmark, medmindre de har seks dages bekræftede bookinger. Da en gennemsnitlig booking i Danmark er 2,2 dage, er det reelt et forbud mod indrejse i de større danske byer.”

Det skriver Stine Bosse, formand for Europabevægelsen, og Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta samt præsident for den fælleseuropæiske hotel- og restaurantorganisation HOTREC, i et fællesindlæg på Horestas hjemmeside.

Duoen mener ikke, at seksdagesreglen er i den ånd, som ligger i Kommissionens anbefalinger til medlemslandene. Kommissionen anbefalede, at de indre grænser skulle åbnes allerede 15. juni. Logikken var, at når smittetrykket var ensartet i forskellige lande, kunne landene booste økonomien uden at spille hasard med borgernes helbred.

Jo flere lande, der åbner økonomien, jo større bliver den økonomiske aktivitet også. Jo mere nølende, vi modsat er med at få åbnet vores økonomier, jo længere bliver køen foran jobcentre i hele EU,” argumenterer Stine Bosse og Jens Zimmer Christensen.

Seksdagesreglen er et politisk valg
”Seksdagesreglen kunne til nød være forståelig, hvis der var sundhedsfagligt bevis for, at den virkede. Eksempelvis holder vi jo afstand, vasker hænder og spritter, fordi Sundhedsstyrelsen anbefaler det.

Men seksdagesreglen er kun et politisk valg. Når det gælder smittetrykket i Danmark, ville en fælles EU-strategi også være i vores interesse.

Vi kunne i højere grad styrke ECDC (EUs sundhedsmyndighed), skabe et fælles lager af medicinsk udstyr og satse på forskning inden for coronavirus. Vi burde samtidig have et fælles, ensartet og gennemskueligt advarselssystem på EU-plan,” skriver Stine Bosse og Jens Zimmer Christensen.

De mener, at det med fordel kunne være knyttet op til en fælles EU-smittesporings-app, inspireret af de gode danske og tyske nationale apps, som beklageligvis ikke taler sammen lige nu.

I strid med EU-retten
Afslutningsvis skriver Stine Bosse og Jens Zimmer Christensen, at seksdagesreglen med stor sandsynlighed i strid med EU-retten. Det vurderede partner i advokatfirmaet Horten, Andreas Christensen, for et par uger siden, da Horesta havde sat advokathuset på sagen.

”Grundlæggende fastsætter EU-retten, at et land ikke må tilbyde serviceydelser til sit eget folk og samtidig holde andre EU-borgere fra det.

Men det er det, Danmark gør. Regelsættet om serviceydelser er netop lavet ud fra idéen om, at når man er i samme båd i kraft af vores økonomier, så duer det ikke, at vi sejler i forskellige retninger med 27 forskellige regelsæt.

Det forlænger kun køen foran jobcentrene. Og det er præcis det, Danmark medvirker til, når vi, som nu, bruger vores åre til at bremse, mens de andre EU-lande roer til,” skriver duoen.

Relaterede artikler:

85 procent færre overnatninger i Danmark i maj

Ekspert: Dansk 6-dages regel er ulovlig

Regeringens restriktioner koster turismen milliarder