Dansk turisme i alle dens afskygninger går glip af milliarder i indtægter som følge af den danske seksdagesregel. Her er det Dyrehavsbakken nord for København. Foto: Henrik Baumgarten.

Regeringens restriktioner koster turismen milliarder

Turismeforbruget fra hotelgæster bliver i sommer ti milliarder kr. mindre, oplyser Horesta. Der er et flertal udenom regeringen for at afskaffe seksdagesreglen, der fra på lørdag ikke gælder norske turister.

Regeringen afskaffer fra på lørdag, 4. juli, seksdagesreglen for norske turister, der vil besøge Danmark, oplyser justitsministeriet.

Der er i forvejen særlige ordninger for borgere i grænselandet mellem Danmark og Tyskland (Slesvig-Holsten) samt med bopæl i Skåne, Halland og Blekinge, så disse er undtaget fra kravet om seks overnatninger i Danmark, skrev ministeriet i går, onsdag, i en pressemeddelelse.

Politiken skriver, at der på papiret er et flertal i Folketinget der har svært ved at se det gode, objektive argument for seksdagesreglen, og Venstre, Radikale Venstre, Konservative, Danske Folkeparti og Liberal Alliance vil derfor have den afskaffet, skriver avisen.

Ifølge regeringen har seksdagesreglen sin berettigelse, fordi den begrænser antallet af udenlandske turister i Danmark. Dermed nedbringes risikoen for nye smittekæder fra udlandet, lyder argumentet.

Restriktioner koster milliarder
Ifølge en ny Horesta bliver sommerens tab i turismeforbrug fra hotelgæster i Danmark på næsten ti milliarder kroner.

Sommeren er for en stor del af hotelerhvervet den absolutte højsæson, og sidste år havde hotelgæsterne i Danmark i juni, juli og august et turismeforbrug på næsten 14 milliarder kroner. Det tal kommer erhvervet dog ikke i nærheden af i år, og det skyldes i høj grad regeringens restriktioner, lyder det fra Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

Horesta konkluderer i en ny analyse, at turismeforbruget fra hotelgæster i denne sommer kun lige vil runde fire milliarder kroner, altså et tab på næsten ti milliarder kroner. Også selv om de norske turister fra på lørdag har fri adgang til Danmark.

”Erhvervet bløder, og særligt i de store byer kæmper hotellerne for blot at få gæster i en tiendedel af værelserne. Det er nødvendigt at gøre op med særligt regeringens seksdagesregel, som er et kæmpe benspænd for både hotellerne og alle de øvrige erhverv, der lever af turister,” siger Katia K. Østergaard.

Mange hoteller frygter konkurs
Ifølge tal fra VisitDenmark er det blot fire procent af hotelgæsterne, der lever op til kravet om seks bookede overnatninger. I det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik fortæller 49 procent af de danske hoteller, at de er i risiko for at måtte lukke inden for de kommende tre måneder.

”Vi står på tærsklen til at hjælpepakkerne udløber, og konsekvenserne bliver enorme. Vores klare budskab til regeringen er, at de ophæver seksdagesreglen og sikrer hjælp til de virksomheder, der stadig lider under konsekvenserne af pandemien,” siger Horestas direktør.

Ifølge organisationens analyse betyder omsætningstabet fra hotelgæsterne denne sommer, at der mangler beskæftigelse svarende til 49.000 fuldtidsjob i hele turismeværdikæden. Regeringens restriktioner forventes at medføre et fald på 85-90 procent i udenlandske hotelovernatninger i juni, juli og august.

Relaterede artikler:

Norske turister slipper for seksdages-reglen

Glad for grænseåbninger, men vil af med særregel

Kovending: Nu må udenlandske turister alligevel bo i København