Europcar får fra næste år ny ejer, anført af Volkswagen-koncernen. Arkivpressefoto fra Europcar.

Europcar solgt for milliardbeløb

Et konsortium anført af Volkswagen Group køber den globale biludlejningskoncern Europcar Mobility Group for over 21 milliarder kroner. Europcar er største biludlejningsselskab i Danmark.

Volkswagen, Europas største bilproducent, køber til overtagelse næste år den franske biludlejningsgigant Europcar for 2,9 milliarder euro, cirka 21,3 milliarder kroner, oplyser VW i en pressemeddelelse.

Med til at købe Europcar er investeringsselskabet Attestor, der har hovedkvarter i London og som allerede ejer 12,8 procent af Europcar, og hollandske Pon Holdings, der investerer i mobilitetssektoren. I første omgang havde VW og dets to partnere budt 0,4 euro per aktie i Europcar, hvilket blev afvist som for lavt. Da buddet blev hævet 25 procent til 0,5 euro, sagde Europcars bestyrelse ja til at anbefale salget overfor aktionærerne.

Europcar udlejer køretøjer via mere end 3.800 udlejningsstationer i 140 lande og territorier verden over og har omkring 350.000 udlejningskøretøjer, for eksempel personbiler og varevogne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

VW ejer mange kendte bilmærker
Herbert Diess, Volkswagens koncernchef, siger i en pressemeddelelse: ”Det globale mobilitetsmarked er under hastig forandring i takt med at forbrugerne i stigende grad efterspørger innovative mobilitetsløsninger, herunder delebiler. Med Europcar får vi blandt andet et bredt udbud af udlejningsstationer ved lufthavne, togstationer, lokationer i mange byer.”

Udover selve VW, Volkswagen, ejer Volkswagen Group varemærker som Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Scania, Seat og Skoda. VW har tidligere ejet Europcar. I midten af 1990’erne købte VW biludlejningskoncernen, men solgte i 2006 til en fransk kapitalfond, Eurazeo.

Tidligere på året gennemgik Europcar en omstruktureringsplan, der fjernede gældsposter på cirka 7,5 milliarder kroner og overførte ejerskabet til kreditorer anført af Anchorage Capital Group og Marathon Asset Management, skriver Reuters.

Europcar er størst i Danmark
Europcar/Østergaard Biler har cirka en tredjedel af det danske marked for biludlejning, Europcar er udover personbiler også store på udlejning af varevogne. Avis Budget, Enterprise, Hertz og Sixt har samlet ligeledes en tredjedel af det danske marked, resten er hos lokale biludlejere i Danmark.

Brancheeksperter anslog i april overfor STANDBY.DK, at de danske biludlejere denne sommer samlet vil udbyde under 10.000 biler i Danmark. Det er færre i forhold til de op mod 12.000 i sidste normale rejseår, 2019.

Indtil 2017 år var Europcar Danmark ejet af milliardæren Karsten Ree, der efter knap fire års ejerskab solgte til den franske Europcar International-koncern.

VW også med i anden stor biludlejer
I forvejen har VW en del af franchisekontrakten i Skandinavien for biludlejningsvirksomheden Enterprise Rent-A-Car. Den amerikanske gigant har også varemærkerne Alamo og National.

Bag den danske og skandinaviske franchise af Enterprise står Nordania, ejet af Danske Bank, og Danmarks største bilimportør, Semler, der blandt andet importerer Audi, Porsche, Seat, Skoda og VW til Danmark.

Enterprise åbnede i Danmark i 2015 og har siden spredt sig til Sverige og Norge.

Relaterede artikler:

Hertz officielt ude af konkursbeskyttelse

Mangel på udlejningsbiler kan give højere priser

Biludlejningsselskab skifter atter direktør i Danmark