Usbekistan i Centralasien er så sikker på at være nærmest fri for coronavirussen, at landet angiveligt har et tilbud til turisterne: 3.000 dollars hvis I bliver smittet under jeres ophold. Arkivfoto fra Usbekistan via Viktors Farmor, Lone Andersen.

”Får du Covid hos os, giver vi dig 3.000 dollars”

Mange af verdens destinationer og hotelkæder har gang i kreativiteten for at trække turisterne tilbage efterhånden som grænserne genåbner. Et af de mere specielle tilbud er fra Centralasien.

Turistrådene i en række lande arbejder intensivt med at komme med det rigtige tilbud til turister der er nervøse for igen at rejse midt i en coronatid. Fælles for kampagnerne er ofte, at netop dette land er en ”sikker” destination.

CNN har kigget på nogle af de mange muligheder. Og Usbekistan i Centralasien popper i hvert fald op i mængden. Skulle turister pådrage sig Covid-19 mens de er i landet, så giver den usbetiske stat dem 3.000 dollars som et plaster på såret.

Tilbuddet kommer under overskriften “Uzbekistan: Safe Travel Guaranteed.” CNN-artiklen har link til tilbuddet, der er formidlet via Usbekistans ambassade i USA.

Ifølge David Goodger, direktør for Tourism Economics hos Oxford Economics, som blandt andre VisitDenmark også benytter, kan det økonomiske tilbud være med til at trække turister til Usbekistan.

“Sundhedsmæssige bekymringer vil, indtil vi har vaccine mod coronavirussen, spille en rolle for vores valg af rejsemål. Destinationen skal prøve at overbevise os om, at den er relativ sikker med for eksempel et lavt smittetryk. Tilbuddet fra Usbekistan er som sådan en forsikring om, at det er en sikker destination. Det er vigtigt for rejsemål at give turisterne tryghed og vise, at destinationen tager sikkerhed og sundhed alvorligt,” siger David Goodger til CNN.

Ifølge FN’s turismeagentur, UNWTO, var Usbekistan det land verden over som sidste år så den fjerdestørste procentvise stigninger i turismeankomster. Væksten var 27 procent og blev kun overgået af Burma (Myanmar), Puerto Rico og Iran.

Usbekistan er ikke på det danske udenrigsministeriums liste over lande, der i øjeblikket er grønt lys til.

Salgskampagner fra Cancun og Koh Samui
Det er der heller til Mexico. Men Mexico har et tilbud til sine nordlige naboer i USA. Her tilbyder det kendte ferieområde Cancun en “Come to Cancun 2×1” kampagne, der angiveligt tilbyder to gratis overnatninger for hver gang turisten køber to andre overnatninger ligesom tilbuddet tilbyder at refundere prisen for én flybillet, formentlig fra USA, hvis to rejser sammen.

I Thailand tilbyder Cape Fahn Hotel på øen Koh Samui, stadig ifølge CNN, “Buy 1 Get 1 Free” ved booking af en af resortets luksuriøse villaer med egen pool.

Også tilbud i Europa
Bulgarien har været meget i de danske medier på grund af de store poolparties, tankeløse danske DUF Rejsers sender ubekymrede unge afsted til på Sunny Beach. Dét nævner CNN ikke, men fremhæver at landet ved Sortehavet tilbyder turister gratis solstole og parasoller.

I schweiziske Geneve tilbyder byens turistråd angiveligt “Geneva Boxes” med oplevelser i den normalt meget dyre rejseby med oplevelses- og hotelpakker, hvor interesserede kan få 65 procent rabat.

Og Cypern, der sidste måned genåbnede sine grænser for en række udvalgte lande, blandt andet Danmark, lover at dække udgifter til indlogering, mad og drikke samt medicin for turister, der måtte blive syge med coronavirus under deres ophold på middelhavsøen, skriver CNN.

Danmark er i øvrigt ikke med i CNN-opgørelsen, selv om den danske regering tilbyder udenlandske turister, at de kan lære Danmark rigtigt godt at kende, fordi de skal have købt seks overnatninger inden de må komme indenfor.

Relaterede artikler:

Eksklusiv destination er igen åben for alle lande

Sylter svar om rejsevejledninger

Disse lande havde størst turisme-vækst i 2019