Fagforening bekymret for ny SAS-aktionær

sas lufthavn handling fly bagageLUFTFART: Den svenske og norske stat har sat en del af deres SAS-aktier til salg. Danmark holder på sine. 3F, fagforeningen med flest SAS-ansatte i SAS største lufthavn, København, ”er bekymret for, hvem køberen af SAS-aktierne bliver.”

”Vi er bekymret for hvem, der vil købe de SAS-aktier som den svenske og norske stat har sat til salg. Vi håber, det f.eks. bliver et flyselskab, der vil SAS det godt og udvikle SAS. Men vi vil være bekymret, hvis det f.eks. bliver et af de tre store Gulf-selskaber (Emirates, Etihad eller Qatar Airways, red),” siger formand for 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, til standby.dk

Op mod 1.700 af fagforeningens 4.000 medlemmer arbejder for SAS – dermed er 3F Kastrup den fagforening med flest SAS-ansatte i Københavns Lufthavn.

Henrik Bay-Clausen tilføjer: ”Den danske stat burde overveje at købe de udbudte SAS-aktier, så der fortsat er offentlige ejere af SAS.”

3F’s SAS-ansatte arbejder primært i SAS’ handlingselskab, SAS Ground Handling, SAS tekniske afdeling, samt SAS luftfragtselskab, Spirit.

”Det er klogt, at det offentlige er medejer af SAS, ellers går det som da den danske stat slap sin aktiekontrol med Københavns Lufthavn,” siger Henrik Bay-Clausen.

Ritzau Finans skrev i går, at SAS-aktien faldt 8,7 pct. til 11,60 kr. efter der blev udbudt de i alt 23 mio. aktier fra den svenske og norske stat, de ca. syv procent. Det samlede tab for SAS-aktien er nu ca. 42 pct. for 2016.

Sverige ejede før salget 21,3 pct. af aktierne i SAS, Norge 14,2 pct. – det samme som Danmark. Det danske finansministerium har meddelt, at den danske regering ikke har planer om at sælge ud af sine SAS-aktier.

De oprindelige stiftere af SAS – Sverige, Norge, Danmark og den svenske Wallenberg-familie – vil ifølge Ritzau Finans fortsat have aktiemajoriteten i SAS.