Eksempler på de falske skilte med budskaber på engelsk – og nederst på skiltet på catalansk, hvor der for eksempel står, at stranden er åben. PR-foto via: Manacor Caterva.

Falske advarsler skal afskrække badeturister

”Stranden er lukket,” står der på engelsk på skilte ved flere strande på Mallorca. Men budskabet er falsk, opsat af lokale, der ønsker færre turister. På skiltet står der på catalansk: Stranden er åben.

Med et officielt befolkningstal på under én million og alene sidste år over 11 millioner turister, kan nogle på Mallorca synes, at turisterne fylder meget.

Det har i hvert fald fået nogle aktivister til at opsætte skilte ved en række mindre strande, hvor der på engelsk står, at stranden er lukket på grund fare for farlige vandmænd eller nedstyrtende klippestykker. På de samme skilte står der på catalansk, der sammen med spansk er de to officielle sprog på Mallorca, at der ikke er nogen fare og at stranden er åben, skriver britiske Sky News.

En af skiltetyperne skriver med store bogstaver på engelsk: “Beach Closed” og et badning-forbudt skilt. Men på samme skilt står der nederst det modsatte på catalansk: “Platja Oberta” (på dansk: Stranden er åben)

Andre skilte meddeler på engelsk, at der er en timelang vandretur før man kommer til stranden, selv om den ligger ganske tæt på.

Antikapitalistisk gruppering
Sky News skriver, at bag kampagnen med de falske skilte ved nogle af Mallorcas strande, er den ”antikapitalistiske gruppering Manacor Caterva,” der med skiltene vil protestere mod overturisme på Mallorca.

På det sociale medier X, tidligere Twitter, skriver grupperingen: ”Hvis du ønsker plakater med budskabet, så kontakt os, så sender vi dem i en god kvalitet. Lad os fortsætte kampen.”

11,4 millioner turister i 2022
Ifølge de officielle tal havde øgruppen Balearerne med blandt andet Mallorca, Ibiza og Menorca sidste år 16,4 millioner turistankomster. De største grupper var fra Tyskland, 4,3 millioner, Storbritannien (3,3 millioner), fra andre dele af Spanien (3,2 millioner), fulgt af Frankrig, Italien og Holland, mens de nordiske lande leverede tæt på 606.000 ankomster sidste år til øgruppen.

Af de 16,4 millioner til Balearerne, rejste de 11,4 millioner sidste år til selve Mallorca.

I 2019, året før pandemien, var De Kanariske Øer, Andalusien samt Balearerne med blandt andet Mallorca de spanske destinationer med flest danske besøgende.

I 2019 var der 1,2 millioner danske ankomster til hele Spanien. De Kanariske Øer havde 312.000 danske ankomster, Andalusien 301.000, mens der var 201.000 danske ankomster til De Baleariske Øer.

 

Relaterede artikler:

Stort rejsebureau glemte 110 passagerer til Mallorca

Mallorca begrænser antallet af store krydstogtskibe

Mallorca hitter hos dansk arrangør af vandreture